Presidendi pressitalituse teatel sai Ülenurme gümnaasiumi õpetaja-metoodik Tarmo Kerstna preemia silmapaistva koolikorraldusliku tegevuse eest ning Vanalinna hariduskolleegiumi juhataja Kersti Nigesen uut tüüpi haridusasutuse ja ainulaadse haridusmudeli loomise eest.

Kolmas preemia laureaat oli Tallinna pedagoogikaülikooli üld- ja rakenduslingvistika õppetooli juhataja ja gümnaasiumiastme õppekirjanduse autor professor Martin Ehala.

Preemia saajad valiti välja 35 kandidaadi hulgast. Hariduspreemiat anti välja esimest korda.

President Arnold Rüütli sõnul on preemia ellu kutsutud selleks, et väärtustada üht meie rahva jätkusuutlikkuse tagatist, nii nagu seda teevad ka kultuurirahastu teadus- ja kultuuripreemia.

Hariduspreemia on määratud kõigil õpitasanditel haridusalaga seotud inimestele, kes on saavutanud väljapaistvaid tulemusi Eesti hariduselus õpetajana, õppejõuna, haridusasutuse juhina või töötajana haridusasutuses, õpikute ja metoodiliste materjalide koostajana, samuti haridusalaste praktiliste uuenduste algatamisega ja ellurakendamisega ning ka haridusametnikuna hariduspoliitika väljatöötamisel.

“Eesti kirjandus on läbi aegade pakkunud suurepäraseid portreesid Õpetajast, suure südamega targast teejuhist. Lugejatena me mõistame, miks suudab õpetaja Lauri, aga ka legendaarsete koolijuhtide Wikmani ja Treffneri eeskuju noori innustada. Sest niisuguseid õpetajaid on ka meie endi keskel. Just nemad oskavad panna noori hindama nii teadmisi kui ka üldinimlikke väärtusi,” sõnas Rüütel preemiate üleandmisel.

Hariduspreemia rahastaja on Hansapank.