Üha süvenev tendents sinnasuunas lubab mul arvata, et ei lähe kaua, kuni seisame silmitsi olukorraga, kus meil on Veeteede ameti kõrval ka Kuseteede amet. Või veel midagi jaburamat?

Inspektsioonide ja Ametitega on see häda, et neil on piiramatu võim inimese põhiseadusliku puutumatuse peale sülitada. Lihtsalt teatatakse meedia kaudu, ette, et nüüd hakkab Päästeamet “suitsuandurijahti” korraldama ja mina pean poriste jalgadega ametnikud, majadest majadesse seagrippi levitavad kapid, oma magamistuppa sisse laskma? Sinna pühamusse, mille ühes nurgas kummardan ma võib-olla jumalat ja teises harrastan võikaid seksimänge.

Toiduainete inspektsioon kontrollib seda mida ma suust sisse ajan. Selle jaoks mida ma suust välja ajan, on loodud Keelekaitseinspektsioon. Lõpuks ometi! Sest lugedes nende uut seaduseelnõud sain ma teada, et ma suust ainult sulaselget paska ajangi. Enam ei ütle ma kunagi rock’n roll ega shit happened. Edaspidi räägin korrektselt “kivid veeresid” ja “sitt juhtus”.

Ma ei tea, kuidas sitt juhtus. Kärbiti eelarvet, mitu korda kärbiti, aga Keeleinspektsioonile jäeti ikka niipalju, et nad veel suudavad… Veel tuleb kärpida, niipalju, et Keeleinspektsioon läheks “panka Swedbank”, väljuks sealt peksasaanud ilmega, tõdedes, tühja kõhuga, et ta ei saa teenitud raha eest lubada “pood Maximast” endale poolt viineritki… Küll siis Keeleinspektsiooni järele mõtleb, kuidas sitt juhtus ja millepärast.

Nüüd tuleb kiiresti paljudele asjadele ja nähtustele, näiteks homodele, uus termin leida, sest kui juba Swedbank ei kõlba, siis tuleb ladina keele risudele samamoodi kriips peale tõmmata. Omasooihar ei kõlba, see oleks sama lollakas nagu vastassooihar, pede, tuleb laensõnast pederast ja tähendab midagi muud, gei ei tohi keeleametniku kuuldes mingil juhul öelda… järelikult tuleb keeleametil kiiresti ja kõige kohta sobivad terminid välja mõelda.

Nüüd läheb kiiremaks sebimiseks kui käibemaksutõusu järel läks. Tuleb luua uus, keeleametile sobiv eesti keel, muidu, ette valmistamata, kaotab eestlane seaduse jõustumisel kõnevõime.

Äkki lähevad laensõnad ka lukku? Anna kuradile näpp… Äkki ma ei tohi varsti rumala inimese kohta debiilgi öelda. Idioot samuti mitte. Kui keeleametnikud kõik jobude pihta käivad laensõnad ära keelavad, kas nad kindlustavad enda tagalat?

Minu mõistus ütleb, et südamele oleks kergem vabaneda Keeleametist, kui miljonist eesti keelt “valestikõnelevast” inimesest. Keel on elus organism, ta elab, laenab, unustab ja areneb ka ilma direktiivideta väga edukalt.

Inspektsiooni sõnul tahavad nad uue seadusega ainult inimesi korralikult kirjutama kohustada. Mina ei taha korralikult kirjutada — ma teenin mittekorralikult kirjutamisega leiba, ainus mis minust minu teeb ongi ebastandartsus, tahe tülgastavast peavoolust kõrvale vingerdada ja teha seda mida ma tahan ja hetkel vajalikuks pean.

Keeleinspektsioon funkab haridusministeeriumi tiiva all. Sisuliselt on siis tegemist Lukase kondiväänajatega. Jee! Kiirreageerimisrühma kodulehe pealt loen, et 15.-19. juunil algatati ettekirjutuse täitmata jätmise pärast 11 inimese suhtes väärteomenetlus ja neile määrati hoiatus- või rahatrahv. 2008 a. kirjutati trahve välja 222 040 krooni eest.

Uskumatult karm, aga kui asi töötab ja riigikassat täidab, tuleb seda täiustada… Ma teeks ettepaneku liiklusseadusest kopipaste teha ning keeleseadusse üle viia. Nimelt ei tohiks minu arvates ka alkoholijoobes eesti keelt rääkida. Sõnagi. Eest keel on meile püha ja joodik räägib seda niikuinii valesti. Plödin, mõmin ja üheainsa joodiku ila tänavanurgal rikub eesti keelt rohkem kui Päevaleht, Postimees ja Ekspress kokku.

Üle kahe promillise joobega keelerisustajad võiks võtta kriminaalvastutusele. Jääknähtudega kõnelejat karistaks vähemalt 100 trahviühikuga. Ja korduvalt täis peaga mölisejad tuleks kinni panna. Silma alt ära. Las õpib vanglažargood. See ei ole suur ohver kui mõelda mida me kaitseme… keelt ja kultuuri, kui me ikka tahame püstipäi minna Kreutzwaldi, Koidula ja Ernesaksa sissetallatud rada.

Veel rohkem kui “keeleinspektsioon”, häirib mind termin “emakeel”… miks mul oma keelt ei ole? Ema keel kõlab sama halvasti nagu veise keel või sea keel. Ma ei saanud keelt sündides kaasa, emapiimaga. Kõik inimesed sünnivad kirjaoskamatult, nii sündisin mina ka. Laps oskab siia ilma sündises ainult vigiseda. Purjus peaga kriminaalkõneleja vähemalt suudab paari segase lausega märku anda, kui ta alla teeb…

Mõistlikum oleks rahva raha ametite asemel haridusse paigutada. Rohkem emakeeletunde, vähem lolle lapsi, tulevikus vähem lolle eelnõusid. Ja “saapaid”, ehk jalanõusid…