Sellest suvest jõustuvas määruses, millele Ruhnu vallavolikogu üleeile alla kirjutas, on täpsemalt öeldud, et teaduslikult põhjendamata alustel on võõrloomaliikide sissetoomine saarele keelatud.

Saare maakonna piiridesse jääva Ruhnu vallavanem Kaarel Lauk ütles, et määruse koostamisel mõtlesid nad eelkõige roomajatele ja ka näiteks muttidele, kes võivad turistide lemmikloomadena saarele sattuda.

Maitsvad viinamäeteod

«Näiteks seitsmekümnendate aastatel toodi meile nastik ja nüüd nad paljunevad siin rõõmsalt edasi, samas kui looduskaitse all oleva juttselg-kärnkonna arvukus on osaliselt nende tõttu langenud,» ütles Lauk Postimehele. «Saarel on kitsi, üks jänes jookseb ka veel ringi ning omal ajal toodi siia viinamäetigusid, kelle vastu mul pole midagi, sest need on väga maitsvad. Aga kui keegi tooks siia veel rästikuid või mutte, siis see mulle juba ei meeldiks.»

Vallavanem Lauk ütles, et võõrloomaliikide sisseveo keelul on sajanditega väljakujunenud loodusliku tasakaalu rikkumise hirmu kõrval teinegi põhjus. «Võõrliikidega koos võivad tulla parasiidid ja haigused, mis võivad teistele liikidele samuti hävitavalt mõjuda,» lisas ta.

Laugu kinnitusel ei hakka keegi saarele tulijate pagasis tuhnima, selle asemel loodetakse inimeste heatahtlikku suhtumist. «Salaja toomine ongi kontrollimatu, kuid vahelejääjaid saame halduskorras karistada,» mainis ta.