Maailma ühe suurema panga Citigroup analüütikud jõudsid sügisel Swedbanki tulevikuväljavaateid uurides üllatava tulemuseni. Rootsi panga väärtus oleks hoopis suurem, kui ta juppideks lõigata ja siis mõned tükid maha müüa. Eeskätt käib jutt eestlastele närvikõdi pakkuvast Hansapanga eraldamisest. Analüüs kannab pealkirja „Aeg lahku minna?”.

Swedbanki tegevjuhtkonda kuuluv Erkki Raasuke ütles Ekspressile, et „sellest raportist on ikka juttu olnud”. Stockholmis pole aga ette võetud „mitte midagi”.

Kui juhtkond reageeriks kiiresti ja nii, nagu Citi pakub, tähendaks see senise strateegia radikaalset muutmist. Alates 2004. aastast on Swedbank ehitanud kasvuplaanid Ida-Euroopa turgudele ja ettevõtte osadena müümine tähendaks selle strateegia läbikukkumist.

Samas kasvab surve aktsionäride poolt, sest aktsia hinda vaadates on Swedbank nadis seisus. Veel mullu veebruaris ehk vähem kui aasta tagasi liikus Swedbanki aktsia hind rekordiliselt kõrgel tasemel. Viimase kuue kuuga on aktsia kaotanud 29 protsenti väärtusest.

Koduturul Rootsis pole sel ajal suurt midagi juhtunud. Langust ei saa seletada ka keeruliste aegadega üleilmsel pangaturul, sest suurkonkurent Nordea aktsia hind kukkus sama ajaga vaid neli protsenti, Handelsbankeni hind aga kasvas nelja protsendi võrra.