Septembri alguses palus Indrek Tarand prokuratuuril algatada uurimine nii valimiskomisjoni kui riigikogu liikmete suhtes, kes tema hinnangul valimiste salajasust rikkusid, kui enda täidetuid valimissedeleid pildistasid.

Prokuratuur teatas täna, et võimalik valimisvabaduste rikkumine ei ole kriminaalkuritegu. "Riigikogus toimunud presidendivalimiste salajasel hääletamisel oma hääle avalikustamisel ei olnud tegemist kuriteoga, sest karistusseadustiku paragrahv 160 ei näe ette kriminaalvastutust presidendi valimistel toimuda võivate valimisvabaduse rikkumiste suhtes," ütles riigiprokuratuuri pressiesindaja Martin Vallimäe.

Vaie halduskohtusse ja valimiskomisjoni

Täna teatas Tarand, et pöördus seoses presidendivalimiste riigikogu voorudes toimunud väidetavate rikkumistega halduskohtu ja valimiskomisjoni poole.

Nimelt peab Tarand rikkumiseks seda, et paljud riigikogulased pildistasid ja jagasid sotsiaalmeedias oma täidetud valimissedeleid, valimiskomisjon aga sellele ei reageerinud.

"Andsin vabariigi valimiskomisjonisse vaide seoses presidendivalimiste riigikogus peetud voorude protseduuriliste reeglite ränkade rikkumistega, valimiste salajasuse nõude pilastamisega. Seni kuni valimiskomisjon vaiet lahendab, seni lähen Tallinna halduskohtusse, et nõuda õiguskaitset kahes aspektis," ütles Tarand.

Tarand nõuab mitte registreerida mittesalajastel valimistel esitatud kandidaate. Ning kuna Mailis Repsi ja Siim Kallase kandidatuur saadi mittesalajastel valimistel, siis tuleks neil esitada oma toetushääled valijameeste ette minekuks, arvab Tarand.