Seda on kõige turvalisem kasutada töötava ID-kaardi ning ID-kaardi tarkvara abil, ütleb riigiportaali juht Mihkel Tikk.

“Eesti.ee pakub riigiga suhtlemiseks ühte kohta, inimene ei pea mõtlema, kas tema probleemi lahendab üks või teine asutus,” rõhutab riigiportaali juht, et just eesti.ee peaks riigiga suhtlemisel õige teeotsa kätte andma. “Silmaga nähtav kasu väljendub aja- ja kohapiirangu puudumises. Inimene saab riigiga asju ajada just siis, kui see talle kõige paremini sobib – kasvõi registreerida lapse sünni öösel kell kaks.”

Kõige rohkem kasutatakse riigiportaali selle juhi sõnul taotluste ja avalduste esitamiseks ning riigiasutustega suhtlemiseks. Eesti.ee vahendusel saab kiiresti ja mugavalt taotleda enamikke toetusi, populaarsed on ka rahvastikuregistri teenused, näiteks elukohavahetusest teada andmine ning sünni ja nime registreerimine.

Lisaks saab riigiportaali vahendusel lihtsasti kontrollida oma andmeid. Seal on koos kõik olulisem: näiteks ravikindlustuse kehtimine, perearsti nimistus olemine, dokumentide kehtivusajad, autoandmed ja liikluskindlustuse ajalugu.

Kolmas põhjus eesti.ee kasutamiseks on teavitusteenused, soovi korral tuletatakse ka dokumentide kehtivusaegu meelde. “Meil on väga hea koostöö Maanteeametiga: saame teada anda nii juhiloa valmimise, eksamiaja, kui ka loa ja tervisetõendi või tehnoülevaatuse kehtivuse lõpu kohta. Teavituse saab tellida nii @eesti.ee aadressile kui ka tekstisõnumina mobiiltelefonile,” selgitab riigiportaali juhtiv Mihkel Tikk. Ta kinnitab, et õige pea saab tellida meeldetuletused ka passi ja ID-kaardi aegumise kohta, lisaks on plaanis teavitus digitaalsete sertifikaatide, kutsetunnistuse ja Euroopa ravikindlustuskaardi kehtivuse kohta.

Lihtsaim ID-kaardiga
“Riigiportaali soovitame kasutada ID-kaardi või mobiil-ID-ga, sest kõik teenused ei ole pangalingi vahendusel ligipääsetavad,” sõnas Tikk tuues näiteks notariaalsed dokumendid või digiallkirja nõudvad teenused.

Et ID-kaarti elektrooniliselt kasutada, tuleb veenduda, et arvutis on paigaldatud viimane versioon ID kaardi tarkvarast ning et ID kaardi sertifikaadid on aktiveeritud. Veebilehelt https://installer.id.ee saab alla laadida ID-kaardi haldusvahendi uusima versiooni koos digiallkirjastamiseks mõeldud DigiDoc programmi ning dokumentide krüpteerimiseks mõeldud DigiDoc Cryptoga. ID-kaardi haldusvahendi abil saab seadistada ka oma @eesti.ee e-posti aadressi. Selle suve seisuga oli eesti.ee meiliaadressi aktiveerinud pea 130 000 inimest, kellest pea pooled olid tellinud ka erinevaid teavitusi.