Lepingule kirjutasid alla Tartu Ülikooli rektor Jaak Aaviksoo ja riigikontrolör Juhan Parts, teatas ETAle riigikontrolli pressinõunik Sven Soiver.

Tartu Ülikooli rektor Jaak Aaviksoo kinnitas allakirjutamisel, et ta on kindel riigikontrolli potentsiaalis anda Eesti arengusse oluline panus.

"Ühiskonnas on aga palju probleeme, mis pole lahendusi leidnud Eestis tervikuna. Just vastamata küsimustele lahenduste otsimiseks ongi ülikoolid loodud," rääkis Aaviksoo. "Seega usun, et täna sõlmitud leping ei jää pelgalt paberile, vaid see on tõhus panus avaliku halduse arengule Eestis."

Riigikontrolör Juhan Partsi sõnul on ta tihti kadestanud Euroopa teiste kõrgeimate kontrolliasutuste juhte, kel on juba kujunenud tihedad sidemed ülikoolidega. "Ma olen veendunud, et täna sõlmitud leping loob alused selleks, et mõne aja pärast saan ma olla oma Euroopa kolleegide kõrval võrdväärse partnerina ka akadeemiliste ringkondadega koostöö osas," rääkis Parts.

Jaak Aaviksoo lisas, et ülikoolil on koheselt kavas käivitada avaliku sektori finantsmajandusliku tegevuse aruandlusega seotud küsimuste akadeemilised uuringud. Ülikool tugineks sealjuures riigikontrolli koostatud ja septembri algul riigikogule üleantud riigi vara kasutamise ja säilimise ülevaatele.

Koostöölepingu eesmärk on laiendada teadusringkondade kaasatust avaliku sektori auditeerimisse. Kavas on ka korraldada riigikontrolli ametnike täiendkoolitust Tartu Ülikooli õppejõudude abil ning samuti käsitleda auditeerimisega seotud küsimusi ülikooli õppekavades senisest põhjalikumalt.

Tartu Ülikooli üliõpilastele loob leping ka paremad võimalused sooritada riigikontrollis praktikat ning kaasata diplomitööde kirjutamisesse riigikontrolli ametnikke juhendajate ja retsenseerijatena.

Lepingu täitmist koordineerivad Toomas Haldma Tartu Ülikooli majandusarvestuse õppetoolist ning riigikontrolli direktor Ken-Marti Vaher.