Komisjoni aseesimehe Vambo Kaalu sõnul on Undva süvasadama puhul tegemist Eesti kõige atraktiivsema regionaalpoliitilise projektiga. Kaal rõhutas, et kahepäevasel väljasõiduistungil Saaremaale komisjoni liikmete seas süvasadama küsimuses erimeelsusi ei olnud ning komisjon on valmis esitama riigikogule otsuse-eelnõu, nõudmaks valituselt selget seisukohavõttu.

“Sadama koht lausa karjub hooldada suutva peremehe järgi,” arvas Riigikogu maaelukomisjoni liige Ingvar Pärnamäe, “täielik peldik.” Pärnamäe loetles 12 punkti tulevase sadama kasuks, nimetamata ühtki argumenti sadama vastu: “Ja üldse on millegipärast kohalikud elanikud kõik sadama poolt.”

Väljasõiduistungil tutvus maaelukomisjon ka Undva sadama detailplaneeringuga. “Keskkonnamõjude hindamist seal loomulikult ei näidatud, ent neid olen ma ennevanasti lugenud,” märkis Pärnamäe.

Hahkade probleemi nimetades tsiteeris Pärnamäe Vilsandi rahvuspargi direktor Arvo Kullaperet: ”Undva puhul ei juhtu nende hahkadega mitte midagi - kui elasid üle punaarmee raketiharjutused, laskmise ja sõjatehnika müra ning mööduvate kalalaevade heitreostuse, siis elavad ka need kolm laeva.”

Undvasse kavandatava süvasadama ümber tekkis arutelu möödunud sügisel, kui Eesti looduskaitseorganisatsioonid Euroopa kolleegide toel sellele vastu hakkasid. Mati Kose Eesti Ornitoloogiaühingust kinnitas Rohelisele Väravale, et rahvusvaheliste kriteeriumide kohane linnuala kaalub üle kohalike initsiatiivi, seda enam, et Euroopa Liiduga ühinedes valitakse kaitseala NATURA alaks.

Eesti Ornitoloogiaühingu liikmed heitsid Vilsandi linnukuningaks kutsutud Kullapere 26. märtsil oma hulgast välja ühingu eesmärkidele ja linnukaitse aadetele vastutöötamise tõttu. Kullapere oli esimene, kelle ühing on oma 80-aastase ajaloo jooksul sel põhjusel välja heitnud. Vilsandi rahvuspargi direktor Arvo Kullapere on ühtlasi Kihelkonna vallavolikogu esimees.

Keskkonnaminister Heiki Kranich nimetas Saaremaa lääneossa Undvasse kavandatava ja palju keskkonnavaidlusi tekitanud sadama detailplaneeringut suurushullustuseks. Ministeeriumipoolne vastuseis sadamaehitusele tekkis Kihelkonna valla soovist saada ministeeriumilt luba ehitada hotell ja töötajate elamud ehituskeeluvööndisse, mis Saaremaal on 200 meetrit rannajoonest.