Riigiduuma ülemkoja, föderatsiooninõukogu spiiker Sergei Mironov ütles reedel, et saadikud on Abhaasia ja Lõuna-Osseetia iseseisvuse tunnustamiseks valmis, kui nende piirkondade inimesed seda soovivad ja Venemaa president sellekohase otsuse teeb, teatab BBC News.

Pole selge, kas iseseisvuse tunnustamise üle hääletatakse. On tehtud ka ettepanek luua ühendatud erikomitee väidetavate Gruusia kuritegude uurimiseks Lõuna-Osseetias.

Neljapäeval osales Abhaasia pealinnas Suhhumis ja Lõuna-Osseetia pealinnas Tshinvalis tuhandeid inimesi meeleavaldustel iseseisvuse toetuseks.

Märtsis võttis riigiduuma alamkoda vastu otsuse separatistlike piirkondade iseseisvumise toetamise kohta, kui Gruusia peaks neid ründama või kiirustama NATO-ga ühinemisega.

Kui täna korraldatakse uus hääletus, saadetakse otsus heakskiitmiseks Kremlisse ja kui seda tehakse, võivad Abhaasia ja Lõuna-Osseetia pöörduda ÜRO poole tunnustuse saamiseks, mille üle üsna kindlasti hääletataks julgeolekunõukogus.

Toetust küsitaks ka Venemaa liitlaste Venezuela ja Kuuba käest.

Analüütikute hinnangul juhtuks Abhaasia ja Lõuna-Osseetiaga samamoodi nagu juhtus Kosovoga, keda tunnustab teatud hulk riike.

Teine võimalus on, et nendega juhtub nagu Põhja-Küprosega, mis tähendab isolatsiooni sattumist ja tunnustust ainult ühe riigi poolt.

Palju sõltub sealjuures Venemaa rahvusvahelisest mõjukusest.