Poolas tunnistab üle 90 protsendi elanikest end katoliiklasteks, inimesed olid väga usklikud ka kommunistliku vägivallarežiimi ajal. Kirik mängis üliolulist rolli kommunismi-vastases liikumises ja selle kukutamises. Pole siis ime, et nii nagu kogu kommunismileeris, nägi vihatud salapolitsei sealgi kurja vaeva kirikuringkondadesse imbumiseks. On´s võimalik leida paremat meelsusenuhkijat kui hingekarjane?

Ajaloolaste hinnangul oli iga kümnes kleeruse liige koputaja. See polegi kõige hullem võrreldes näiteks Vene õigeusu kirikuga, kus mõningatel hinnangutel olid enam kui pooled kiriku liikmed suuremal või vähemal määral KGB teenistuses.

Peale Varssavi peapiiskopi äsjast häbiväärset ametist taganemist koostöö eest kommunistliku salapolitseiga on Poola katoliiklased nüüd otsustanud minevikuga arved klaariks teha. See puudutab eelkõige riigi 133 piiskoppi, kaudsemalt aga kõiki 27 000 kleeruse liiget. Tegu on valusa ja ilmselt lühiajalises perspektiivis kiriku mainele halvasti mõjuva sammuga. Pikaajalises perspektiivis aitab see aga muuta nii organisatsiooni kui kogu ühiskonda ausamaks, tervemaks ja tugevamaks.

Samasugust puhastustuld vajaks ka Eesti. Ka Eesti Evangeelne Luterlik Kirik. Vaevalt midagi taolist siin siiski juhtub — puhastustuli on ju valus.