Kiievis toimuvaks Euroopa keskkonnaministrite konverentsiks valminud hinnang märgib, et metsandus on probleem Eestis, Lätis ja Soomes, kirjutas Eesti Päevaleht. “Oleme säästva metsanduse teelt kõrvale astunud,” möönis keskkonnaminister Villu Reiljan.

Reiljani sõnul aitaks olukorrast välja metsaseaduse parandamine ning säästva metsanduse põhimõtete selge rakendamine erasektoris. “Mets ei ole üldiselt metsaärimeeste jaoks. Ma saan küll aru, et nad tõmblevad, aga ka neil tuleb oma lastelastele silma vaadata,” selgitas ta, “eraomanik tavaliselt ei tahagi näha kaugemale, ta tahab nüüd, kohe ja palju.”

Reiljan kinnitas, et läheb ministrite konverentsile siiski püstipäi, sest põhjust häbenemiseks pole. Sama nentis ta, et Eestis vajab parandamist veel veepuhastus ja puhas tootmine. Kuigi Euroopa Liiduga ühinemisel tuleb Eestil kõvasti keskkonnakaitsesse investeerida, ei pidanud minister põhi-probleemiks mitte rahapuudust, vaid haldussuutmatust.

Mitme kriteeriumi kohaselt on Kesk- ja Ida-Euroopa keskkonnaolukord Lääne-Euroopa omast oluliselt kiiremini paranenud

Suurimaid globaalseid probleeme nägi raport transpordimahtude kasvus, ohtlike ja olmejäätmete tekkes, mulla erosioonis ja liikide arvu vähenemises.