Sama kontsern sai keskkonnaminister Reiljani heakskiidul maadevahetustega riigilt 36 kinnistut, kirjutab Eesti Ekspress.

Merko Ehitus andis korteri mais 2006 üle Paavi Karjatsele, kes müüs selle juuni lõpul Eldur Astoverile. Viimane müüs korteri kolme kuu pärast Rahvaliidu peasekretär Kiivitile.

Pealtnäha arusaamatu tehingute jada muutub selgeks tänu äriregistrile. Paavi Karjatse peab koos Merko juhi Toomas Annusega Mustamäel kauplust Angroo Ehituskaubad.

Eldur Astover juhib kinnisvarafirmat Luksi Maja, mis on seotud Eesti minigarhidega. Firma omanike hulka kuuluvad endine pankur Ain Hanschmidt ja maadevahetuses osalenud Haapsalu ärimees Koit Uus.

Väiksemad osalused on 22aastasel Alar ja 24aastasel Anu Toomikul, Merko suuruselt teise aktsionäri Tõnu Toomiku lastel. Firma nõukogus istub Toomas Annuse 20aastane tütar Anna-Maria Annus.

Luksi Maja suurim aktsionär on 45aastane Tiina Annus. Kes see daam on? Saage tuttavaks: härra Annuse õde ja härra Astoveri abikaasa.

Seega ostis Rahvaliidu peasekretär Lea Kiivit luksusliku korteri Baltikumi ehituskuninga lähihõimlaselt. Ütlete, et see on täiesti tavaline kinnisvaratehing?

Aga ei ole! Avalik kinnistusregister ütleb, et Kiivit seadis oma ostule Astoveri kasuks ligi 1,6 miljoni kroonise hüpoteegi.

Enamik inimesi pöördub korterit ostes panka ja küsib sealt laenu. Antud juhul jäi tollal valitsusse kuulunud partei peasekretär võlgu Eesti ühe rikkama mehe lähikondsele. Lisaks võttis laenu hiljem üle Tartu ärimees Tiit Veeber.

Kas tegemist on juhusega või leidub Suure Raha ja Suure Poliitika vahel rohkem sidemeid? Loe seda Eesti Ekspressist!