Rahanduskomisjoni liikme Jaanus Männiku sõnul tõstetakse tuleva aastal lapse toetusi seniselt saja viiekümnelt kroonilt kolmesajale, õpetajate ja kultuuritöötajate palgad tõusevad 12%. Raha juurde saavad ka kiirabi- ja päästeteenistus ning muud valdkonnad kokku ligikaudu 760. miljoni krooni ulatuses.

Rahvaliitu kuuluva Männiku sõnul teisipäeval rahanduskomisjonis enam mingeid vaidlusi ei toimunud ja kõik kulges vastavalt varem sõlmitud kokkuleppele. “Meil on siin konsensus. Meie partnerid on nõustunud nendesamade seisukohtadega, ja eks need valdkonnad olid varem teada, mis täiendavat rahastamist vajavad,” ütles Jaanus Männik Raadio Vaba Euroopale.

Ilma vaidlusteta toetas Rahvaliit rahanduskomisjonis ka tulumaksureformi ajakava, mis lükkus aasta võrra edasi ja peaks lõpule jõudma 2007. aastal. Samas ootab Rahvaliit Männiku sõnul seda, et ka tulevikus pälviksid sotsiaalvaldkonnad suuremat tähelepanu. “Tähtis on see, et oleks ka edaspidistel aastatel tagatud koalitsioonileppes kulude ja tulude tasakaal. See on fikseeritud ka osapoolte vahelt sõlmitud täiendavas leppes, et me viime maksureformi ellu, aga teiselt poolt me garanteerime eelarve kaudu kõigi meie valimislubaduste täitmise.”

Reformierakonda kuuluv rahanduskomisjoni esimees Andres Lipstok on veendunud, et täidetud saavad ka Reformierakonna valimislubadused. “Reformierakond on lubanud valimistel seda, et me üritame tulumaksureformiga lõpuni minna ja see sai täna ka parandusettepanekutena täpselt kirja,” ütles Andres Lipstok Raadio Vaba Euroopale.

Lipstok on veendunud tulumaksureformi elluviimises vaatamata Rahvaliidu väidetava ideoloogi Jaak Alliku väljaütlemistele, et tulumaksureformi ei tule tõenäoliselt mitte kunagi. “Arvatavasti igal poliitikul on õigus oma arvamusi avaldada ja kes neid keelata saab. Me oleme loomulikult fraktsioonis, juhatuse ja volikogude koosolekutel seda, mismoodi edasi minna, ja päris selge on see, et Eesti riik vajab hetkel stabiilsust ja selget sihti, mida tänane kolmikliit üritab pakkuda. Ja sealt pidid kõik mingeid järeleandmisi tegema, ja meie tegime selle järeleandmise. See, kas reform lõpuni läheb, sõltub lubaduste pidamisest. Sellest, kuidas partnerid siis kuni lõpuni oma allkirja hindavad.”

Kompromisside hulka kuulub ilmselt seegi Rahvaliidu pürgimus toetada kodumaised väikeõlle ja veini tootjaid. Esimesele kehtestati väiksem aktsiisimäär, teisel on lootust ebavõrsest konkurentsist tuleneva kahju kompenseerimisele. Erimeelsused jätkuvad esilagu vaid hasartmänguvõitude maksustamise ümber.