Lennufirma KLM piloodid ähvardavad korraldada streigi, kui juhtkond pikkade lennutundide ja liiga pingelise töögraafiku suhtes midagi ette ei võta. Pilootide ametiühing VNV on esitanud juba ultimaatumi. KLMi mandrite vahelisi lende juhtivate kaptenite aastapalk koos boonuste ja ületundide-tasuga on kokku umbes 291 000 eurot. Lennutunde on aastas keskmiselt 646 ehk 54 tundi kuus.

Kus saab enim puhata?

Eestis on aastas 12 riigipüha. Kes leiab, et seda on vähe, peaks kolima Kambodžasse, kus „punaseid pühi“ on kokku 28. Ohtralt tähistamist on ka Sri Lankal (25), kus peetakse meeles nii budistlikke, islamistlikke kui kristlikke usupühi, ning Indias ja Kasahstanis (21). Colombia, Filipiinid ja Trinidad ja Tobago rõõmustavad 18 riigipühaga.

Kolumbias üritas valitsus pühadelembust mõne aasta eest piirata, kuid langes massilise protestilaine ohvriks. Pühi, olgu nad kui kiriklikud tahes, peab meeldivalt „lärmakas“ Colombia rahvas alati muusika, tantsu ja lauluga ning lauad on söögi-joogi all lookas.

Töökohast saab kolumblane aga aastas puhkust vaid 15 kalendripäeva.

Finnair Los Angelesse

Soome lennufirma alustab 31. märtsil kolm korda nädalas lendudega Helsingist Los Angelesse, opereerides liini Airbus 350-900 lennukiga.

Liiride kriis on muutnud Türgi üliodavaks puhkekohaks

Türgi liir on aastaga kaotanud oma väärtuse peaaegu kahekordselt – kui mullu augustis sai eestlane euro eest Türgis 4,1 liiri, siis tänavu umbes 7. Odavaimate neljatärnihotellide toad näiteks Istanbulis on eelolevaks nädalavahetuseks saadaval hinnaga 26 eurot, viietärnihotellides aga 37 eurot öö kohta.

Türklaste umbusk liiri suhtes väljendub ka asjaolus, et bitcoin’i väärtus ületas Türgis mõned päevad 7000 dollari piiri, sellal kui mujal müüdi ja osteti krüptoraha ligi tuhatkond dollarit odavamalt.

Viking Line’i PARDALE tulevad unisex-kempsud?

Soome ajakirjanduses on olnud juttu võimalusest, et Viking Line’i Tallinna-Helsingi laevadele luuakse unisex-vetsud, mis suurendaks laevaliini esindaja Johanna Boijer-Svahnströmi sõnul reisijamugavust. Boijer-Svahnström kinnitab, et konservatiivsematele reisijatele säilitataks igal juhul ka traditsiooniliselt soopõhised WCd.

KLM mõtleb pardapoodide sulgemisele

Hollandi KLM vaeb maksuvabade pardapoodide sulgemist, sest rasked kaubakärud pardal suurendavad kütusekulu ja reisijate huvi on aina väiksem. Juulist eemaldas KLM oma pardapoodide valikust tubakatooted. Seda on KLM muide teinud ka varem, kuid alkohol ja tubakas tulid „tarbijapoolsetele nõudmistele“ vastates sortimenti tagasi 2012. aastal.