Tehes teatavaks sanktsioonid Türgi justiitsministri Abdulhamit Güli ja siseministri Süleyman Soylu vastu, ütles USA rahandusministeerium, et nad mängisid juhtivat rolli organisatsioonides, mis on vastutavad pastor Andrew Brunsoni kinnipidamise ja vahi all hoidmise eest, vahendab Washington Post.

Need organisatsioonid on USA rahandusministeeriumi teatel vastutavad tõsiste inimõiguste rikkumiste eest.

Vähem kui nädal tagasi lubas Trump kehtestada „suured sanktsioonid” Türgi vastu, kui Brunsonit viivitamatult ei vabastata ja koju ei lasta, ning asepresident Mike Pence hoiatas, et Türgi valitsus peab olema valmis tagajärgedega silmitsi seisma.

Türgi välisministeerium avaldas tugevat protesti tegevuse vastu, mida nimetas seletamatuks, lugupidamatuks ja ebaseaduslikuks. Ministeeriumi avalduses öeldakse, et sanktsioonid kahjustavad tõsiselt jõupingutusi juba niigi pingeliste USA-Türgi suhete taas õigele rajale viimiseks.

Türgi lubas ka viivitamatult vastata.

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan on viidanud võimude lahususele, et väita, et tal ei ole riigi kohtusüsteemi üle mingit kontrolli, kuigi ta on varem väljendanud huvi „pastorite” vahetamise vastu. See tähendaks moslemivaimuliku Fethullah Güleni USA-st väljaandmist. Türgi süüdistab Güleni 2016. aasta juuli putšikatse organiseerimises.

Brunson, kes on elanud Türgis ligi kaks aastakümmet, peeti kinni 2016. aastal ja talle esitati süüdistus Erdoğani valitsuse kukutamiskatsele kaasaaitamises. USA võimud on korduvalt teatanud, et Brunson on süütu ja nõudnud tema vabastamist.

Trump, kes kohtus Erdoğaniga eelmisel kuul NATO tippkohtumisel Brüsselis, uskus, et sõlmis kokkuleppe, mis sisaldas Brunsoni vabastamist Türgi naise vastu, kes oli Iisraelis vangis terrorismis süüdistatuna. Kuigi naine vabastati ja viidi Istanbuli, lasi Türgi kohus Brunsoni ainult vanglast välja koduaresti.