Miljardär Plahotniuc on valitseva Moldova Demokraatliku Erakonna esimees, endine parlamendi ase­spiiker. Muide, valitsev Moldova Demokraatlik Erakond ei ole kunagi saanud viiendikkugi valijate toetusest, aga see ei takista riiki juhtimast. Rahvusvahelise politseiorganisatsiooni Interpol eri bürood on küll Plahotniuci tegevustel silma peal hoidnud nii inimkaubanduse kui rahapesu kahtlustustega seoses, kuid siiani pole see kusagile viinud. Uuritud on seotust Vene Solntsevskaja-nimelise maffiaga.

Plahotniucil ja tema sõpradel valitsuses on Euroopa Liidu rahalisi toetusi vaja, muidu kukub Moldova kolinal kokku. Ta räägib imelisest majanduskasvust ja edukatest muudatustest, räägib, kui olulised on reformid ja kui tähtis on võidelda Vene propaganda vastu. Ilma eurotoetusteta vajub Moldova Vene mõjusfääri, kõlab ähvardus. Toetused aitaks toime tulla lihtinimestel, kes maksavad näiteks koduse elektri eest. Väidetavalt on Plahotniucil elektrit vahendav ettevõte, mis napsab igast makstud arvest osa endale.

Enamik moldovlasi teavad, et Plahotniuc on kõige tavalisem oligarh. Kuid vaid üksikud julgevad seda välja öelda.

Mäletan, kui kaks aastat tagasi Moldovas esimest korda Plahotniucist kuuldes tema nime välja ütlesin ja mul paluti vaiksemalt rääkida. „Ššš!“ pandi sõrm suule. „Tasa!“

Mäletan, kui kaks aastat tagasi Moldovas esimest korda Plahotniucist kuuldes tema nime välja ütlesin ja mul paluti vaiksemalt rääkida. „Ššš!“ pandi sõrm suule. „Tasa!“

Ma ei mõistnud, miks.

Nüüd ma mõistan. Üks uuriv ajakirjanik rääkis mulle, kuidas teda on korduvalt ähvardatud, aga politsei ei võta seda muret kuuldagi. Kiusatakse taga isegi advokaate, kes Plahotniuci kritiseerinuid kaitsevad. Üht advokaati ei julgenud ükski hambaarst vastu võtta: muidu võetakse nemadki pihtide vahele.

Paljud dissidendid on Moldovast välismaale pagenud. Euroopameelsus on suur nali, kuid ainsad, kes naeravad, on korrumpeerunud poliitikud ise.

Pole mõtet küsida, kas Moldova on vene- või euroopameelne. Võiks hoopis küsida, kas moldovlased on vaba rahvas.

PS. Käesoleva nädala algul käis Plahotniuciga sõbrustamas ka Eesti peaminister Jüri Ratas.

Ta olevat läinud isegi Plaha erakonna kontorisse külla. Ja Plaha kirjutas oma Facebooki lehel, et on Eestile tänulik toetuse eest.