Sellise hinnangu andis Riias tegutsev strateegilise kommunikatsiooni kompetentsikeskus, mis avaldas täna teise „Robotrolling”-raporti. See kinnitab augusti lõpus avaldatud esimese raporti tulemusi, vahendab Helsingin Sanomat.

Raporti järgi tootsid järgimisperioodil august kuni oktoober sellised automatiseeritud kontod 70 protsenti kõigist NATO-t ning Poolat ja Balti riike puudutanud venekeelsetest Twitteri postitustest. Eelmisel jälgimisperioodil märtsist kuni juulini oli selliste robotite osakaal 84 protsenti.

Ingliskeelsetes sõnumites oli robotite osakaal väiksem, kuigi ikkagi märkimisväärne. Märtsist juulini tootsid need 46 protsenti ingliskeelsetest NATO-t ning Poolat ja Balti riike puudutanud sõnumitest, augustist oktoobrini aga 52 protsenti.

Keskus peab tähtsaks tähelepanekut, et Twitteris on selline automatiseeritud tegevus selle teema ümber levinum kui inimeste tegevus.

60 protsenti aktiivselt vene keeles säutsuvatest kontodest on robotid ja inimesed on seega vähemuses.

Märgatav osa robotitest toodab kommertsrämpsposti, kuid suur osa NATO-st, Balti riikidest ja Poolast säutsuvatest robotitest avaldas ja jagas ajakirjanduse artikleid.

Raportites loeti robotiteks ka meediaväljaannete Twitteri kontod, kui paistis, et need jagavad linke programmeeritult.

Venekeelsed robotid näivad jagavat suhteliselt rohkem Eestit ja Lätit puudutavaid sõnumeid ilmselt nende riikide rahvastiku struktuuri tõttu.

Keskuse hinnangul valvab Twitter ingliskeelset tegevust hoolikamalt ja sulgeb ingliskeelseid roboteid kiiremini kui venekeelseid.