Pakun välja, et „nõrk, väga nõrk“.

Täpselt aasta tagasi tulid kaks naist välja jutuga, et Trump ahistas neid. Aastaid tagasi, aga ikkagi.

Üks neist (Jessica Leeds) teatas, et Trump haaras tal rindadest ja üritas kätt seeliku alla ajada, kui nad olid lennukis. „Ta oli nagu kaheksajalg, kelle „haarmed“ ulatusid kõikjale, tundsin end ohustatuna,“ teatas naine.

Teine naine (Rachel Crooks) rääkis, et mees suudles teda pärast tutvumist mõlemale põsele ja suule: „See oli minu jaoks nii üllatav kui alandav, olin töötaja, mitte libu.“

Nende väited trükkis ära ka näiteks Postimees.

Ja tulemus?

Trump vilistas sellele jutule. Ta valiti maailma kõige võimsama riigi presidendiks.

Samal ajal (aasta tagasi) sattus Taavi Rõivas oma senise elu suurima jama sisse.

Ta ei tabanud ära, millised pinged olid tekkinud tema valitsuses. Rõivas eelistas endiselt mööda maailma reisida, poliitmaailma vägevatega small-talki viljeleda ja ühele pildile pääseda. Varsti pidi temast saama superstaar seoses Eesti eesistumisega Euroopa Liidus.

Sotside ja IRLi nurinad jäid tagaplaanile. Ka lõhe oma erakonna sees.

Ja tulemus oligi käes. Presidendivalimistel tegid Rõivasele ära nii omad kui võõrad. Siim Kallase asemel sai riigipeaks Kersti Kaljulaid. Peagi kaotas Rõivas ka valitsusjuhi koha ning Reformierakonna peaaegu 12 aasta pikkune võim murdus.

Rõivas ei tõmmanud aga seejärel tagasi nagu Keit-Pentus Rosimannus pärast Autorollo skandaali, vaid lasi end valida Riigikogu aseesimeheks.

See koht lubas tal endiselt mööda maailma ringi sõita (ta noolis pikemas perspektiivis kohta europarlamendis), kusjuures märksa pingevabamalt, sest parlamendi asespiiker pole kunagi sellise avalikkuse tähelepanu all nagu valitsusjuht.

Vastupidi, Rõivas püüdis ise igati pildile pääseda, sest valimised on tulemas. Ta kutsus isegi peaministrikarjääri ajal teda avalike suhete alal aidanud Ave Tampere enda juurde Toompea lossi tööle.

Ehk mingit osavalt punutud poliitilist lõksu pole olemas. Kogu see skandaal pole Keskerakonna, sotside, EKRE, IRLi ega „Tegusa Edgari“ vandenõu. See kõik on vaid Taavi Rõivase enda „osavate käte“ tulemus.

Korraldas uhked pulmad, mille puhul Kaupo Karelson uuris juba mitu kuud varem meediaväljaannetelt, kuidas nad Luisa Värgi naiseks võtmist kajastaksid. Olla kutsunud pulma isegi Angela Merkeli. Mutti ei tulnud, küll aga saabus Luksemburgi peaminister Xavier Bettel.

Rõivas liikus ringi ka edukate ettevõtjate seltskonnas. Eesti aukonsul Singapuris Sonny Aswani rääkis suvel uhkusega Ekspressile, kuidas sügise hakul toimub Eesti äridelegatsiooni visiit tema isamaale ja et seda juhib Taavi Rõivas ise.

Tollel reisil sattus Rõivas veelgi suurema jama sisse, kui aasta tagasi, mil ta Stenbocki majast välja söödi.

Rõivas olla ühel erapeol (see toimus naaberriigis Malaisias) tantsinud kellegi Katriniga (nimi muudetud) liiga lähestikku, teda kuskil nurgas hämaruses suudelnud, seeliku üles kiskunud ja kehast kabistanud.

Ja keegi naine kukkunud basseini ja kedagi näpistatud taguotsast.

See polnud Rõivase ega Reformierakonna vastane poliitiline vandenõu. Katrin rääkis juhtunust tuttavatele esimest korda juba ürituselt lahkudes ja seejärel, kui ta Eestisse saabus, ka oma siinsetele sõbrannadele. Kelle seas juhtus olema ajakirjanik. Nii jõudiski lugu Eesti Päevalehte.

Ehk mingit osavalt punutud poliitilist lõksu pole olemas. Kogu see skandaal pole Keskerakonna, sotside, EKRE, IRLi ega „Tegusa Edgari“ vandenõu. See kõik on vaid Taavi Rõivase enda „osavate käte“ tulemus.

See kõik juhtus ajal, mil kogu maailma räsivad ahistamisskandaalid. Ekspress kirjutas sel nädalal, kuidas Hollywoodis (Hollywood on sageli globaalne suunanäitaja) sattus seksuaalse ahistamise tõttu tule alla üks olulisemaid filmitööstureid Harvey Weinstein. Muuseas süüdistas teda Ashley Judd, kes hiljuti näidatud „Twin Peaksi“ uuel hooajal mängis tegelast, kes ülemusele külge lüüa püüab.

Seejärel saime teada, et seksuaalse ahistamise kahtluse tõttu eemaldati töölt ka Amazoni stuudiote pealik Roy Price.

Hollywoodi puhul pole see muidugi imelik, juba Mario Puzo kirjutas „Ristiisas“, kuidas üks sealne produtsent noori tüdrukuid voodisse viis (tollele produtsendile tehtigi hiljem tema lemmiksuksu pea maha lõikamise kaudu kurikuulus „pakkumine, millele ei saanud ei öelda“).

Seksuaalne ahistamine on viimasel ajal ka üha olulisem teema Eestis. Tänavu käis päris palju vaidlusi teemal, kas ahistav jälitamine peaks olema kriminaalkuritegu või mitte – seda nn Istanbuli konventsiooni eelnõuga seoses. Riigikogu võttis eelnõu vastu samal ajal, kui Rõivas oli juba Singapuri lennanud.

Sel esmaspäeval rääkis Päevalehe hittlugu, kuidas tuntud psühhiaater Lembit Mehilane katsus ilma nõusolekuta depressioonihaige patsiendi rindu ja soovitas tal armuke võtta.

Ehk foon suure ahistamisskandaali loomiseks oli loodud, pinnas täiesti küps.

Rõivas murdus. Ta ei käitunud enesekindlalt nagu vaba maailma „liider“ Trump. Ei hakanud väitma, et kogu ahistamisjutt on jama või et purjus naine langes talle kaela ja hakkas hoopis teda kabistama. (Naine ju oli tunnistanud, et peoruumi nurgas toimunut teised tõenäoliselt ei näinud.)

Ekspeaminister püüdis selle asemel hoopis meediat vältida ja seejärel, kui Päevalehe lugu siiski ilmus ja skandaal puhkes, esines ta väga kõhklevalt. Ta püüdis kõigest hingest vältida vastust küsimusele, kas ahistamine leidis aset või mitte.

Teda tuleb tunnustada selle eest, et ta võttis poliitilise vastutuse ja astus tagasi Riigikogu aseesimehe kohalt, kuid ta tegi seda samuti ebaleva põhjendusega.

Ja kui arvestada, et ta oli just hiljuti abiellunud, siis jättis see Rõivasest veelgi nadima mulje.

Veel üks kannataja selles loos on Ave Tampere, sest teda ähvardab töökaotus, kuna Riigikogu lihtliikmetel ei ole nõunikke.

Kõva lataka sai Reformierakond, sest Rõivas on ikkagi partei üks tuntumatest liikmetest ja esinumber Tallinna Kesklinnas. Selles ringkonnas võistles Reformierakond kuni eilseni võidu pärast, ERR avaldas uuringutulemused, et Keskerakonna toetus oli seal 28 protsenti ja Reformierakonna oma 27 protsenti.

Valimised on juba ülehomme.

Pärast Päevalehe artikli ilmumist oli tundide küsimus, et Taavi Rõivase nimi tuleb välja, et ta satub surve alla ja peab tagasi astuma. Kui mitte Riigikogust, siis Riigikogu juhatusest kindlasti.

Kui ta oleks väitnud, et ta oli purjus ja ei mäletanud midagi, siis oleks järgnenud süüdistuste laviin, et ta jõi end pildituks.

Kui ta poleks meediakanalites esinenud, oleks teda süüdistatud enda varjamises ja arguses.

Ükskõik, mida Taavi Rõivas oleks teinud, mitte miski poleks teda aidanud. Ja peale iseenda ei saa ta süüdistada mitte kedagi.