Traditsiooniliselt üritab EL-i eesistumiseks valmistuva liikmesriigi valitsusjuht külastada enne pooleaastase juhtrolli ülevõtmist kõiki oma kolleege. Peaminister Ratase aeg on viimase kuu jooksul juba paljuski taolistele kohtumistele kulunud.

Kuid täna-homme seisavad tal ees kõige olulisemad kaks päeva. Eesti valitsusjuht käib järjest külas Saksamaa kantsler Angela Merkelil ja seejärel kohe Prantsusmaa uuel riigipeal Emmanuel Macronil. Ratase ja Merkeli kohtumine toimub töölõuna vormis ja kestab kava kohaselt natuke üle tunni aja.

Saksamaa on tahes tahtmata EL-i kõige suurema kaaluga riik ja selleks, et Eesti eesistumine saaks olla edukas peab Ratas Merkeli Eesti kavade taha võitma ja samas olema valmis indlasti ka Saksamaa seisukohti kuulama.

Kui viimastel aastatel ollaksegi ehk EL-is harjutud suuna näitamiseks vaid Berliini poole vaatama, siis nüüd äsja Prantsusmaal võimule saanud Macron, kes kindlustab omale ka ülekaalukat enamust parlamendis, on tõusmas suure hooga Merkeli kõrvale. Traditsiooniline EL-i kurssi määranud Prantsuse-Saksa telg tõotab taas tööle hakata.