Peaminister Jüri Ratas lubas täna, et räägib uuesti Stalnuhhiniga, kes ei taha anda intervjuusid rahvusringhäälingu ajakirjanikule seoses vahejuhtumiga enne europarlamendi valimisi. Stalnuhhin ütles, et kompromiss on võimalik, kui kahe aasta eest toimunust teha järeldused.

ERRi selgitus vahejuhtumile oli, et rahvusringhäälingu valimiste kord kirjeldas 2014. aasta venekeelset Raadio 4 debatti kui erakondade esinumbrite debatti, milles oli klausel, et esinejat on lubatud vahetada juhul, kui esinumbri keeleoskus pole debati jaoks piisavalt hea. Nii esindas saates IRL-i Tunne Kelami asemel Marko Mihkelson, EKRE-t Martin Helme asemel Andres Lillemäe ja Iseseisvusparteid Vello Leito asemel Emil Rutiku.

Keskerakonna esinumbri asendamist viimasel hetkel Mihhail Stalnuhhiniga aga ei aktsepteeritud põhjendusel, et Keskerakonna toonane esinumber Edgar Savisaar oskas piisavalt vene keelt.

Stalnuhhini sõnul olid asjad aga hoopis teistmoodi. Keskerakonnale teatati poolteist või kaks kuud enne europarlamendi valimisi, et toimub neli venekeelset debatti. Otsustati, et need saavad Yana Toom ja Stalnuhhin. Toom ja Stalnuhhin jagasid debatid omavahel ära ja teavitasid ERRi, kes millal tuleb.

Toom käis oma kaks debatti ära, kui aga Stalnuhhin pidi esimest korda minema, teatati talle, et kaks korda sama inimene debatil käia ei saa. Stalnuhhin valis viimase debati, kui ta aga sinna läks, oli tal režissöör turvamehega ukse peal ees ja sisse teda ei lasknud.

"Režissöör, ERRi ajakirjanike ja teiste töötajate suhtes pole mul mingit negatiivset tunnet. Tuli ülevalt üks käsk ja inimesed peavad seda täitma," ütles Stalnuhhin.

Ta oletas, et selle põhjuseks oli tema kui tugeva debateerija maine riigikogust. "Inimestel, kes kogunesid viimastel debattidel, ei oleks olnud mingit šanssi, kui vestlus oleks toimunud vene keeles," ütles Stalnuhhin. Ta arvas, et seetõttu taheti teda eemal hoida.

"Tunnen oma valijat. Tean, mida rääkida nii tähtsal üritusel nagu ERRi raadiodebatid. Ma ei usu, et nemad seda tollal teadsid," lausus Stalnuhhin teistest debatiosalistest.

Ta süüdistas Raadio 4 selles, et seal on varemgi tema sõnasid maha vaikitud.

"Tuli ülevalt alla üks käsk ja inimesed peavad seda täitma. Mul on varemgi nii olnud, et teen suure intervjuu, raiskan poolteist tundi, küsin ajakirjaniku käest, mille nimel me seda teeme, see niikuinii ju eetrisse ei lähe, ma ju räägin sulatõtt. "Ei, mul on saade, kus ma saan seda teha. Ma lasen." Pärast kuulan seda saadet, seal on kaks sõna minu poolt. Kohtun ajakirjanikuga järjekordselt. Ta ütleb: "Saad aru, krediidid, liisingud. Kui toimetaja ütleb, et seda ei saa lasta eetrisse, siis ei saa," rääkis Stalnuhhin.