Tüli taust on sügisene Keskerakonna esimehe valimise võitlus, milles Simson jäi napilt Savisaarele alla. Sellele järgnes rida võitlusi piirkondades, kus Simsoni toetajatele tekkisid Savisaare leerist vastaskandidaadid. Mõnikord suutsid Simsoni leeri inimesed oma juhtkohad säilitada, mõnikord mitte.

Riigikogu keskfraktsiooni on seni pikalt juhtinud Simson. See on tema leeri tähtsaim võimupositsioon, sest fraktsiooni esimees esindab kogu fraktsiooni ja lisaks allub talle keskfraktsiooni kaheksa palgalist töötajat.

Karilaid ütles, et Savisaar on temaga rääkinud keskfraktsiooni esimeheks kandideerimisest. Kas ta on nõus kandideerima, otsustab ta Keskerakonna juhatuse istungiks, mis toimub teisipäeval. Teiseks kandidaadiks juhatuses on Simson. Keskerakonna juhatuses on Savisaare toetajatel ülekaal, mistõttu tõenäoliselt saab Karilaid sealt oma toetuse kätte.

Kolmapäeval valib keskfraktsioon endale juhi. Fraktsioonis on omakorda Simsoni toetajatel teatud ülekaal. Kui Simson on oma toetajates kindel, võib ta juhatuse soovitust eirates ikka kandideerida fraktsiooni juhiks ja valituks osutumise korral ei saaks Savisaar midagi teha, sest fraktsioon on oma tegevuses iseseisev.

Siiani on juhatuse soovitusega alati arvestatud. "Kui juhatuse soovitusega ei arvestata, siis tüli süveneb," hoiatas Karilaid. Mida Simson teeb, pole teada. Reedel ei õnnestunud temalt fraktsiooni esimehe valimist puudutavatele küsimustele vastust saada.

Karilaid kritiseeris, et Simsoni juhtimisel on keskfraktsioon liigselt keskendunud erakonnasisesele võitlusele, mitte parlamenditööle ja partnerite otsimisele. "Keskfraktsiooni ülesanne peaks olema Taavi Rõivase valitsuse kukutamine ja selle asendamine Keskerakonna valitsusega," leidis Karilaid.