Rootsi migratsiooniamet sai eelmisel kuul 11 743 asüülitaotlust (juunis 6619 ja juulis 8066), vahendab The Local.

„Me peaksime minema tagasi Bosnia sõja juurde 1992.-1993. aastasse, et leida sarnaseid numbreid,“ ütles migratsiooniameti pressiesindaja Anders Westerlund neljapäeval agentuurile TT.

Migratsiooniameti hinnangul saabub 2015. aastal Rootsi umbes 74 000 asüülitaotlejat. Veel veebruaris arvati, et neid tuleb 90 000. Westerlund ütles aga neljapäeval, et sügise jooksul tuleb prognoosi taas ülespoole korrigeerida.

Rootsi avatud piire on viimastel kuudel teravalt kritiseeritud. Immigratsioonivastane erakond Rootsi Demokraadid kasvatab populaarsust ning eelmisel kuul toetas seda vähemalt 18 protsenti küsitletutest.

Samas teatavad heategevusorganisatsioonid rootslaste suuremast valmisolekust aidata. Kui Stockholmi linnavalitsus tegi sel nädalal Facebookis üleskutse vabatahtlikele pealinna saabuvate pagulaslaste toetamiseks, saabus massiliselt pakkumisi.

„Mul on postkastis üle 600 e-kirja. Soov panustada on imeline. Me peame leidma viisi kogu selle pühendumuse õigesse kohta suunamiseks,“ ütles Stockholmi linnaametnik Ulrika Hällgren kolmapäeval ajalehele Dagens Nyheter.

Facebooki võrgustiku Al Tadamon heaks Farsta keskuses riideid ja muud koguda aitav Cecilia Lindén teatas samuti annetuste lisandumisest.

„Üks mees Süüriast ütles, et tema maa tulistab tema pihta, aga see taastab tema usu inimsusse,“ ütles Lindén TT-le.

Annetuste hulga suurenemisest teatasid ka organisatsiooni Päästke Lapsed Rootsi haru ja Punase Risti esindajad.

„Inimesed võtavad kogu aeg ühendust. Me märkame ka immigrantide hulgas suurt pühendumust uustulnukate aitamiseks. See on tähtis pöördepunkt, sest see ei ole varem nii olnud,“ ütles Punase Risti esindaja.

Jaga
Kommentaarid