SDU esimees Gustav Kesselstrand ja aseesimees William Hahne väitsid sotsiaalmeedias, et nad visati erakonnast välja, vahendab The Local.

Rootsi Demokraatide põhierakonna esimehe kohusetäitja Mattias Karlsson keeldus neid teateid kommenteerimast, kuid ütles, et umbes 20 liiget on uurimise all Rootsi Demokraatide liikmete komitees. Lõplikku otsust on oodata 27. aprillil.

„SDU juhtkond on teadetekohaselt teinud koostööd väliste äärmusorganisatsioonidega, et viia koos oma positsioone edasi ja muuta emapartei ideoloogilist suunda,“ ütles Karlsson Aftonbladetile.

Rootsi Demokraadid on populaarsuselt Rootsi kolmas erakond, mis sai eelmise aasta valimistel 12,9 protsenti häältest. Praeguse tüli rindejoon kulgeb erakonna sotsiaal-konservatiivset profiili pooldavate juhtide ja radikaalsemat natsionalistlikku liini ajava noortekogu vahel.

SDU uurimise all olevate liikmete hulgas on inimesed, kes on seotud „ebademokraatlike identiteedipõhiste organisatsioonidega nagu Nordisk Ungdom (Põhjala Noorus), antisemiitlikud vandenõuteoreetikud ning inimesed, kes on väljendanud imetlust Adolf Hitleri vastu jne“, nagu ütles Karlsson.

Nii Hahne kui ka Kesselstrand võtsid teisipäeval erakonna juhtkonna vastu sõna sotsiaalmeedias. Hahne nimetas massilist väljaheitmist „puhtalt nõukogulikeks meetoditeks“ ning lisas: „On hirmutav, et mõnedel inimestel Rootsi Demokraatide juhtkonnast on ambitsioon Rootsit valitseda. Täielik austuse puudumine demokraatia vastu.“


„Mattias Karlsson on orkestreerinud kaks esimehevõitlust minu vastu ja kaotanud mõlemad. Nüüd vastab ta minu väljaviskamisega,“ kirjutas Kesselstrand.