Kahe nädala eest esitatud süüdistuse järgi värbas 37-aastane Valdma viimase nelja aastaga sünnimaalt vähemalt viis naist ning sundis neid osutama seksiteenust kahes talle kuulunud erootilise massaaži salongis, kirjutas Eesti Ekspress. Süüdistuse kohaselt juhtis eestlane Massachusettsi osariigis Brightonis kaht massaažiäri, kus klient sai erootilist massaaži “erilise lõpuga”.

Süüdistus koosneb 23 punktist alates kupeldamisest ja lõpetades viisapettusega. Süüdimõistmisel võib sellega kaasneda kuni eluaegne vanglakaristus.

Vastavalt USA seadustele, mille kohaselt konfiskeeritakse süüdimõistetult kogu kuriteo läbi saadud vara, ähvardab sundriigistamine Valdmale kuulunud poolt miljonit USA dollarit sularaha, käesoleva aasta hõbedast Acura maastikuautot ning kaht Brightonis asuvat korterit.

Valdma valetas enamikule naistest nende töö tegeliku sisu kohta, teatades neile, et nad hakkavad tegema hoopis ravimassaaži. Alles pärast naiste saabumist sihtkohta tutvustas ta naistele nende tegelikke kohustusi.

Eriagent Gerardo Brillantese vande all antud tunnistuse kohaselt ei osanud värvatud Eesti tüdrukud peaaegu üldse inglise keelt. Samuti polnud neil Ameerika Ühendriikides ühtki tuttavat peale Valdma.

Ehkki enamik naisi tõrkus, kui Valdma neid seksitööle sundis, keeldus Valdma neid vabaks laskmast. Ta nõudis, et nad töötaksid vähemalt seni, kuni on tagasi teenitud lennupiletite raha. Kolm naist tunnistasid USA võimudele, et Valdma ähvardas neid korduvalt ning tarvitas nii füüsilist kui ka psühholoogilist vägivalda.

USA võimude kinnitusel oli Valdmal Eestis vähemalt neli kaasosalist, kes aitasid tal viisapettusi toime panna. Politsei andmetel esindas väliseestlast ja otsis siin talle uut tööjõudu endine Eesti Panga turvatöötaja Andres Kaljuvee. Teiste kaasosaliste nimesid ei avalda kumbki uurimist läbi viiv riik.

Inimkaubitsejate keti paljastamiseks korraldasid USA ja Eesti politsei erioperatsiooni. Tänavu kevadel söödeti seksiärikatele ette uus töötaja, kelle rollis astus üles politsei agent. Valdma ja Kaljuvee instrueerisid uut värvatut, millise legendiga USA saatkonnas viisat taotleda, samuti andsid nad naisele võltsitud töö- ja abielutõendi.

Valdma ja Kaljuvee arreteeriti pärast pool aastat kestnud uurimist augustis üheaegselt vastavalt Bostonis ja Tallinnas. Pärast 24 tundi türmis vabastati Valdma, kes võeti 20. novembril seoses süüdistuse esitamisega uuesti vahi alla. 37-aastane Kaljuvee, kes väidetavalt osales USA konsulaarametnike petmises, viibib Eestis vahi all.

Politsei andmetel puutus sutenööriga kokku ka EMT reklaaminägu ja endine Playboy alastimodell Piret Aava. Tallinna politseiprefektuuri sõnul on kirjeldatud kohtuasjas antud talle immuniteet.