Nimed paljastati Washingtonis asuva uurivate ajakirjanike rahvusvahelise konsortsiumi (ICIJ) värske projekti raames, koostöös rahvusvaheliste meediaväljaannetega, mis uurimistulemused sel nädalal avaldavad, kirjutab üks projektist osavõtvaid väljaandeid The Guardian.

Projekt võib rängalt kahjustada maailma rikkaimate inimeste enesekindlust, kes ei saa enam kindlad olla, et nende varanduse suurus jääb valitsuse ja naabrite eest varjatuks.

Hinnanguliselt võib offshore-arvetel olla umbes 25 triljonit eurot jõukate isikute raha. Salajaste maksuparadiiside hulgas on kõige edukam olnud Briti Neitsisaared.

Kariibi meres asuv pisiriik on kokku meelitanud üle miljoni offshore-firma pärast enese ülemaailmselt reklaamima hakkamist 1980. aastatel. Omanike isikuid ei avaldata kunagi. Isegi saarte ametlikel finantsjärelevalveorganitel pole tavaliselt aimugi, kes nende taga on.

WikiLeaks tekitas 2010. aastal suure tormi, kui suutis alla laadida ligi kaks gigabaiti USA sõjalisi ja diplomaatilisi dokumente.

Andmed Briti Neitsisaarte kohta sisaldavad aga üle 200 gigabaidi informatsiooni enam kui 20 aasta finantstehingute kohta üle maailma.