"Euroopa Liit ja NATO tervikuna olid positsioonil, et selle sama võimaliku Liibüa vastase tegevuse peab sanktsioneerima ÜRO julgeolekunõukogu. Ja kui seda niimoodi tehti, siis on ka selge, et üks või teine organisatsioon (Euroopa Liit ja NATO - toim.), niiakaua, kuni nad ei ole ise otsustanud teistmoodi, ei peagi selles operatsioonis tervikuna osalema," ütles Paet Delfile.

Paet lausus, et Euroopa Liidus ja NATOs on ka seda küsimust arutatud, aga siiani ei ole jõutud sellise otsuseni, et NATO või Euroopa Liit tervikuna, ehk kõik liikmesriigis peaksid selles operatsioonis osalema. Ta lisas, et homme on ka Euroopa Liidu välisministrite kohtumine, kus Liibüa teema on arutelu all.

"Praegu küll ei paista, et kas Euroopa Liit või NATO otsustaksid tervikuna selles operatsioonis aktiivselt osaleda. Seni kuni need organisatsioonid ise ei ole sellist otsust teinud, siis seni on see täiesti õigustatud, et ÜRO mandaadi alusel üks või teine ÜRO liikmesriik selles operatsioonis osaleb ja sinna panustab," sõnas Paet.

Paeti sõnul on oluline rõhutada, et kõik Gaddafi vastased sammud on tehtud suures rahvusvahelises üksmeeles. "Ka Araabia Liiga ja Islami riikide organisatsioon tegid oma otsuse soovitada lennukeelutsooni kehtestamist Liibüas juba mitu päeva enne seda, kui ÜRO julgeolekunõukogu selle tegi."

Ka Eesti hoiak on Paeti kinnitusel see, et need otsused peab vastu võtma ÜRO. "ÜRO julgeolekunõukogus ükski riik ju lennukeelutsooni kehtestamisele vastu ei olnud. Viis riiki jäid erapooletuks, aga vastu ei olnud, selles mõttes on rahvusvahelise üldsuse päris selge toetus selle kodusõja lõpetamiseks ja Gaddafi rezhiimile surve avaldamiseks, et lõpeks vägivald seal riigis."