Varasemad suurelised peod uhketes konverentsi- ja kontserdikeskustes on asendunud "säästukaga": seekordne valimiskonverents korraldati Salme kultuurikeskuses, mis on tuntud oma madalate rendihindade poolest. Muudatus oli seda järsum, et varem on just nimelt Keskerakonna valimiskongressid kujutanud endast uhkeldamise ja pompoossuse paraadi.

Raske öelda, kas säästuvariant valiti eelmistele pinnarentijatele võlgu jäädud summade tõttu või on tegemist Keskerakonna uue stiiliga, kuid igatahes märgistas kogu Keskerakonna ettevõtmist silmapaistev kahvatus. Ilmselt on Moskvast saamata jäänud "poolteist milli, kolmandik sulas" erakonna rahanduslikule seisule ränga hoobi andnud - ju siis sellega arvestati.

Isegi erakonna juhi Edgar Savisaare kõne võeti vastu nii leigete poolehoiuavaldustega, et varasematel aegadel oleks nii viletsa aplausi esitajad pagendatud valimisnimekirja tagumisse otsa. Seekord oli aga vaimustuse ja põlemise puudumine suisa füüsiliselt tunda.

Olgu siis Edgar Savisaare püsimisega kuidas on, valimiskonverentsi põhjal võib järeldada, et raske võlakoorem ning idarahaskandaal on erakonnale siiski oma morbiidse jälje jätnud. Keskerakond hakkab üha enam meenutama Põhja-Koread, mis on sisuliselt ühe mehe poolt pantvangi võetud, kuid mille elanikud ei taha ega oska teistmoodi elada.