Seda kinnitavad WikiLeaksi dokumendid avaldas Venemaa ajaleht Komsomolskaja Pravda. Väljaande kinnitusel sai dokumendid kätte Iisraeli ajakirjanik Israel Šamir, kirjutab nr2.ru.  Samas taskuks kõike järgnevat võtta suure skepsisega, sest ei ole välistatud, et tegemist on Wikileaksi hea võltsinguga venelaste poolt.

“Konflikti eest venelastega ei põgene, valige moment,” soovitati eestlastele Washingtonist.

Konfidentsiaalses kiirsõnumis 17. aprillist 2007 hoiatas USA Tallinna saatkonna asejuht Jeff Goldstein oma riigi juhtkonda: “Kuigi uus valitsus võttis kohustuse järgida suhetes Venemaaga pragmaatilist kurssi, siis sellised tundlikud küsimused nagu Teise maailmasõja mälestusmärgi — pronkssõduri — saatus raskendavad edu antud valdkonnas”.

“Uue valitsuse soovi ehitada rahulikumad vastastikused suhted Moskvaga tabab tõenäoliselt ebaedu mälestusmärgi mahavõtmise plaanide tõttu, aga ka kavatsuste tõttu võrdsustada oma propagandas kommunismi ja natsismi kuriteod. Kõige tõenäolisemalt põhjustab pronkssõduri demonteerimine Moskva tormilise reaktsiooni. Pronkssõduri mahavõtmise suurim eestvedaja on Reformierakond,” kirjutab diplomaatiline esindaja.

“Meie vestluskaaslased Reformierakonnast selgitasid oma plaane: kuju ja ka kommunistide sooritatud kuritegude suhtes tervikuna on operatsioon “mädapaise avamine” valuline, kuid hädavajalik rahvuse tervise seisukohalt. Üks Reformierakonna juhte ütles mulle omavahel: kui poleks kuju, leiaks Moskva mõne teise ajendi, mille eest meid kritiseerida. Sellised nad juba on, need venelased,” märkis Goldstein.

USA diplomaatiline esindaja sellele väitele vastu ei vaielnud. Telegrammist järeldub, et Reformierakond kaldub fanatismi: konflikti venelastega vältida ei saa, aga seepärast tuleb see initseerida endale sobival ajal, mitte oodata Venemaa tugevnemist.

Eesti valitsus saab täielikult aru, et mälestusmärgi mahavõtmine toob kaasa suhete teravnemise Venemaaga, kuid on valmis sellele minema, märgib Goldstein 26. aprilli telegrammis.

Valitsusametnikud kinnitavad ameeriklastele, et mälestusmärgi mahavõtmine on puhtalt Eesti siseasi, ja samal ajal ka märgivad, et loodavad Ameerika, Euroopa ja NATO kaitsele. “Taganeda nad ei saa, sest selle eest tuleks maksta liiga kõrget poliitilist hinda,” tehakse USA saatkonna salajases telegrammis järeldus. Telegramm saadeti teele mõned tunnid enne pronkssõduri mahavõtmist.

Veel ühes telegrammis kinnitas diplomaat, et Eesti ei karda tagasilööke naftatoodete transiidis Venemaalt, sest Eestist lähevad need edasi. Enda vajadusteks saab Eesti naftatooteid Leedust ja Soomest.

8. ja 9. mail 2007. aastal külastas USA saatkonda Tallinnas palju kõrgeid ametiisikuid, kes tänasid Ühendriike toetuse eest. Goldstein kirjutas oma telegrammis: “Peaminister Ansip ütles, et venelased peavad ennast kohutavalt üleval. Nad ei ründa ainult naabreid, vaid kõiki.”. Eesti kaitseminister ütles aga vestluses saadikuga, et “ameeriklased mõistavad eurooplastest paremini, mis toimub Venemaal … Euroopal on raske ajalugu ja eurooplased ei suuda tegutseda üksmeelselt kriitiliselt olulistes küsimustes, nagu näiteks Venemaa.”

Kaks aastat pärast pronkssõduriga seotud sündmusi saadetud telegrammis TALLINN 000114B kirjeldab suursaadik, et eestlased on pööranud ära teiste Euroopa Liidu riikide kursilt ja ennast isoleerinud. Teised riigid eesotsas Prantsusmaaga ei mõista nende positsioone ja eestlased saavad sellest aru. Riigikogu liige Marko Mihkelson avaldas kahetsust, et Euroopa Liit mõtleb rohkem sellele, kuidas mitte isoleerida Venemaad, kui selle, kuidas aidata noori demokraatiaid.