Riigikogu Koonderakonna fraktsiooni kuulub Nugis ütles ETAle, et kuna ühinemisprotsess võtab mittetulundusühingute ja erakonnaseaduses olevate tsensuste tõttu aega, siis parteid ühinevad novembris. “Kuni selle ajani tuleb teha koostööd ja ettevalmistusi omavalitsuste valimisteks eraldi erakondade nime all,” ütles Nugis.

Kolmapäeva pärastlõunal allkirjastatava kokkuleppe kohaselt avab Rahvaliit kohalike omavalitsuste valimistel oma nimekirjad erakonnale Uus Eesti ja alustavad ettevalmistusi ühinemiseks. Ühtlasi alustatakse ka ühiseid ettevalmistusi 2003. aasta Riigikogu valimisteks.

Kuna erakonna Uus Eesti ja Rahvaliidu koostöö on Nugise sõnul niivõrd süvenenud, siis tuli teha valik, kumma partei nime kasutada. “Kuna Rahvaliidu firmamärk on tugevamini sissetöötatud, siis on valik õigustatud,” ütles Nugis.

Nugis ütles, et Eesti poliitilisel maastikul on palju sarnaste või kokkulangevate programmiliste seisukohtadega parteisid. “Eelkõige on põhjused subjektiivsed, sest kas ei sobi liidrid või on minevikus juhtunud midagi,” lisas Nugis. “Meil neid põhjuseid pole.”

Villu Reiljani juhitaval Rahvaliidul on Riigikogus üksteist liiget, erakonda Uus Eesti esindab parlamendis sinna Koonderakonna valimisnimekirjas valitud Ülo Nugis ainukesena. Rahvaliitu kuulub üle 6000 liikme, kuid endise Arengupartei ja endise Sinise Erakonna osadest liikmetest koosnevasse erakonda Uus Eesti kuni 1200 liiget.

Rahvaliit on pikka aega pidanud läbirääkimisi ka Põllumeeste Koguga võimaliku ühinemise suhtes, kuid need on seiskunud, sest viimane soovib ühinemise korral neljandikku uue partei juhatuse liikmete kohtadest.