Delfi lugejad teavad juba, et Ameerika Ühendriikide Suursaatkond kavatseb oma turvalisuse tõstmiseks muuta suvel betoonplokkidest ajutise teesulu Kentmani tänaval püsivaks.

Tänaseks on samasuguste soovidega pöördunud Tallinna Linnavalitsuse poole mitmete riikide esindajad. Saksamaa Liitvabariik ja Prantsusmaa avaldasid soovi sulgeda kuni terrorismivastaste operatsioonide lõppemiseni Toom-Kuninga tänav. Suurbritannia ning Taani palvel on kavas lõpetada liiklus Wismari tänaval, Itaalia palvel Vene tänaval, Hispaania palvel Pärnu maantee ühes lõigus, Norra palvel Harju tänaval ja Kanada palvel Toom-Kooli tänaval.

Kõige suuremad soovid on Vene Föderatsioonil ja Hiina Rahvavabariigil. Venemaa soovib Pika tänava täielikult sulgeda, saatkonda ümbritsevad kvartalid oma kontrolli alla võtta ja tuua Tallinnasse vähemalt viiesajameheline eriüksus. Hiina plaanib saatkonnaesise Narva maantee lõigu betoonmüüriga blokeerimist ning vähemalt sajamehelise turvameeskonna palkamist.

Alates jaanipäevast on võimalik Lasnamäele sõita vaid Laagna teed ja Peterburi maanteed pidi. Kuidas edaspidi Piritale pääseb, pole praeguseks veel selge, ühe võimalusena kaalutakse maantee ehitamist läbi Kadrioru pargi.

Lähipäevil kuulutatakse välja riigihankekonkurss siseministeeriumile uute ruumide leidmiseks, sest praegused hooned muudetakse Vene eriüksuslaste kasarmuks. Ühe võimalusena on arutluse all uue maja ehitamine Islandi Väljakule, välisministeeriumi vastu.

Kõik tänavate sulgemist taotlevad riigid, peale USA, on kinnitanud oma valmisolekut maksta tänavate sulgemise eest 6000 krooni päevas, aastas teeb see kokku üle 20 miljoni. Esialgse plaani kohaselt jagatakse see raha Tallinna võimukoalitsiooni moodustanud erakondade vahel valimispropaganda tegemiseks.

“Saadavate miljonitega lööme me kohalikel valimistel platsi puhtaks,” ütles üks tundmatuks jääda soovinud koalitsiooni kuuluv Tallinna Linnavolikogu liige. “Me mähime kogu Tallinna valimisplakatitesse,” lisas teine. “ResPublica saab tünni,” lootis kolmas.

Diplomaatilise korpuse andmeil on saatkondade esiste tänavate sulgemine esmakordne maailmas. Eksperimendi õnnestumise korral on kavas seda rakendada kõigis kõrge kuritegevusega riikides, eelkõige Afganistanis ja Ukrainas.