"Rahvaliidu ja sotside ühinemise ebaõnnestumine tähendab seda, et suur osa Rahvaliidu tegusatest liikmetest kolib enne 2011. aasta riigikogu valimisi mõnda teise erakonda. Nagu elu näitab, eelistab suur osa vasakpoolse mõtteviisiga rahvaliitlastest liituda sotsiaaldemokraatidega, aga kindlasti
leidub rahvaliitlaste seas ka liberaalse ja konservatiivse maailmavaate kandjaid," selgitas Rumm Delfile.

"Paljud Rahvaliidu vallajuhid erakonda vahetama ei kiirusta, kuid kuna Rahvaliit jääb niikuinii järgmisel aastal valimiskünnise taha, siis lahkuvad nemad erakonnast enne järgmisi omavalitsuse valimisi ja jätkavad parteitutes valimisliitudes või mõnes muus erakonnas," lisas ta.

Küsimusele, mida tähendaks sotside jaoks see, kui järgmises riigikogus oleks ainult neli erakonda (Reformierakond, Keskerakond, IRL ja sotsid), vastas Rumm, et tõenäoliselt koosneb sellises olukorras valitsusliit algusest peale kahest erakonnast.

"See on ülisuur muutus kogu Eesti poliitika jaoks, kui esimest korda taasiseseisvunud Eestis on parlamendis esindatud ainult neli erakonda. Niisugune muutus näitab hoolimata paljude inimeste rahulolematusest erakondade tegevuse suhtes võimu koondumist senisest märksa väiksema arvu parteide kätte. Tõenäoliselt koosneb sellisel juhul järgmine valitsusliit algusest peale kahest erakonnast," lausus ta.

"Sotside jaoks tähendab ainult nelja partei kuulumine parlamenti juhul, kui erakondade toetuse valimistel oluliselt ei muutu, et meie võimalused järgmisesse valitsusse kuuluda on luua valitsusliit kas Reformierakonnaga, Keskerakonnaga või Keskerakonna ja IRLiga," nentis Rumm.