Erkki Bäckman on Soome joogitootja Hartwalli endine direktor ja eelmisel aastal enim teeninud inimene Porvoo linnas. Kokku teenis Bäckman seenior aastaga 1,7 miljonit eurot (26 miljonit krooni), millest kapitalitulu oli 1,6 miljonit eurot, kirjutab Aamulehti.

Kas tegemist on mässuga isa vastu, riigiteaduste doktor Bäckman?

„Lükkan selle kategooriliselt ümber. See pole õige, et kui isa on tohutult rikas, siis pojast saab kommunist. Tal on elektrikutaust ja ta töötas ennast ise üles,” ütleb Johan Bäckman.

Traditsiooniliselt on vasakäärmuslased protesteerinud suure kapitali vastu. End vasakäärmuslaseks tunnistav Bäckman näeb aga ka mündi teist poolt.

„Tavaliselt on ettevõtte juhid ka tööandjad. See on tööelu juures väga tähtis aspekt. Nad mitte ainult ei lase inimesi lahti, saneeri ja röövi. Suure firma juht annab töölistele leiba,” leiab Bäckman.

Johan Bäckman ise tulumaksustatistikas kõrgel kohal ei ole.

„Mul olid väikesed tulud, võlgu on küll palju. Tulud on akadeemilisel alal väikesed ja juhuslikud. See on üsna lootusetu ala, aga mind ei ole muugi huvitanud,” räägib Bäckman.

Bäckman ei tunnista, et on kommunist.

„Kommunist on isik, kes soovib kommunistlikku ühiskonda. Ise pole ma kunagi hääletanud kommunistide poolt. Anarhism on õige mõiste, see on vasakäärmuslik liikumine. Minu seisukohad on pärit Venemaalt,” selgitab Bäckman.