Nabucco gaasijuhtme projekt on mõeldud selleks, et vähendada Euroopa Liidu sõltuvust Venemaa gaasist, tuues Kaspia gaasi läbi Balkani Austriasse, vahendab EurActiv.

Gaasitarnijaks oleks sellest projektis Aserbaidžaan, tulevikus võiks gaasi Euroopasse tuua ka Lähis-Idast. Gaas toimetataks Euroopasse läbi Türgi, Bulgaaria, Rumeenia ja Ungari.

Gaasitoru peaks alustama tööd 2014. aastal, aga pole veel kindel, et see üldse ehitatakse. Erasektori pidevad kõhklused projekti finantseerimisel, rääkimata sõjast Venemaa ja Gruusia vahel, on muutnud Nabucco tuleviku ebakindlaks.

Ametlikult keeldub Euroopa komisjon tagasilööke tunnistamast, kuid projekti elluviimisel on palju tõkkeid, sealhulgas konkureeriv, Gazpromi toetatav South Streami torujuhtme projekt.

Nabucco konsortsium koosneb juhtivatest Euroopa energiafirmadest nagu Austria OMV, Ungari MOL, Saksamaa RWE, Bulgaaria Bulgargaz, Rumeenia Transgaz ja Türgi Botas. OMV, MOL ja Bulgargaz on aga juba sõlminud kokkuleppe Gazpromiga South Streami projekti arendamiseks, tõstatades küsimuse huvide konfliktist.

Mitmed riigid, kellel on Kremliga tihedad sidemed, sealhulgas Saksamaa, Prantsusmaa ja Itaalia, ei ole uue gaasijuhtme vajalikkuses veendunud.

Nabucco gaasijuhtmelt toetuse äravõtmiseks tegi arvatavasti ettepaneku Saksamaa liidukantsler Angela Merkel, kes väidab, et maksumaksjate raha ei tohiks raisata projektidele, millest Berliin ei huvitu.