2007. aasta 25. aprilli ööl istus Larissa Neštšadimova Rahvusraamatukogu ees pargitud autos ning ei täitnud politseiametnike korraldust avada auto uks. Seepeale purustas politsei juhipoolse klaasi, tiris naise autost välja ja koostas talle väärteoprotokolli, teatas riigikohus.

Riigikohus lõpetas menetluse, kuna Neštšadimovale politseijaoskonnas koostatud väärteoprotokoll ei sisaldanud piisavalt infot lugemaks süüteokoosseisu täidetuks.  

„Kui inimesele arvatakse süüks võimuesindaja seadusliku korralduse eiramist peab väärteoprotokollist nähtuma ka võimuesindaja korralduse õiguslik alus ehk õigusnorm, millele tuginevalt korraldus anti. Seda nõuet peab eriti rangelt järgima juhul, kui korraldus ei olnud vahetult põhjustatud menetlusaluse isiku enda tegevusest, mis ohustaks avalikku korda või teiste isikute õigushüvesid,“ seisab kohtuotsuse selgituses.  

Maakohus tuvastas, et politseioperatsiooni eesmärgiks oli Rahvusraamatukogu esise ala vabastamine isikutest ja autodest. Samas ei nähtu väärteoprotokollist, et Neštšadimovat oleks kahtlustatud õigusrikkumises või oleks tegemist olukorraga, mis ohustaks vahetult avalikku korda või teiste isikute õigushüvesid.

„Seega saaks korralduse õiguslik alus seonduda vaid politseioperatsiooni läbiviimisega. Kolleegium märgib, et teokirjelduses ei ole viidatud ühelegi õigusnormile, mis oli politsei korralduse aluseks,“ on kohtuotsuses kirjas.

Riigikohus otsustas ka Eesti vabariigilt mõista Neštšadimovale välja 8000 krooni tema valitud advokaadi tasu katteks.