Mart Meri on olnud Riigikogu IX ja X koosseisu liige, sealhulgas kultuurikomisjoni esimees aastail 1999–2001. Ta on töötanud erinevatel ametitel Teaduste Akadeemias, olnud ajakirja Keel ja Kirjandus peatoimetaja ja Vabariigi Presidendi Kantselei nõunik.

Eesti Instituut on kultuurialase välissuhtlusega tegelev valitsusväline organisatsioon sihiga tutvustada eesti kultuuri väljaspool Eestit.

Instituudil on välisesindused Pariisis, Budapestis, Stockholmis ja Helsingis. Instituut annab välja kolme ingliskeelset ajakirja — kunstiajakirja Estonian Art, kirjandusajakirja Estonian Literary Magazine ning teisi kultuurivaldkondi kajastavat ajakirja …de cultu civili estonicu/Estonian Culture –, koostab mitmesuguseid muid infomaterjale erinevatest eluvaldkondadest ning haldab ja arendab internetientsüklopeediat Estonica.

Iseloomustades oma uut töövaldkonda, leiab Eesti Instituudi vastne tegevjuht, et „Eesti kultuuri vahendamine teistesse riikidesse on lahutamatu osa meie välispoliitikast. Kultuurialane välissuhtlus on õieti peamisi tegevusi, millega inimlikul, arusaadaval, emotsionaalsel viisil teha Eestit tuntuks mujal maailmas — ja just rohujuuretasandil. Eesti Instituut on omalaadne ekspordiagentuur, mille eesmärgiks on Eesti kohalolu kinnistamine kontserdisaalides, galeriides, raamatukogudes, ülikoolides üle maailma.”

Väga oluliseks peab Mart Meri Eesti Instituudi tegevuste hulgas üha olulisemale kohale tõusnud eesti keele ja kultuuri akadeemilise välisõppe korraldamist: “Eesti keelt õpetatakse rohkem kui 35 välismaa ülikoolis ja mõnel pool, näiteks Pariisis, on seda tehtud ligi kolmveerand sajandit. Eesti riigi kohus on sellist õppetegevust toetada ja laiendada. Me vajame sõpru, kes tunnevad eesti kultuuri ja selle kaudu eesti rahvast ja tema ajalugu.”

Kolmanda tähtsa tegevussuunana tõi Eesti Instituudi uus direktor välja välismaal elavate rahvuskaaslaste tihedama kaasamise eesti sõnumi edastamisse. „Eesti Instituudi praegused välisesindused tuleb välja arendada tänapäevasteks Eesti Majadeks. Lisaks on olemas terve hulk Eesti Maju, mis on aastakümneid tagasi asutatud Välis-Eesti kogukondade poolt. See on väärt varandus ja olen päris kindel, et leiame paljude Välis-Eesti organisatsioonidega ühise jõu ja nõu, kuidas muuta need hooned eesti sõnumit kiirgavateks kultuuriesindusteks,” loodab Mart Meri.