Pretsedenditu kriminaalsüüdistuse — kohtu ja kohtuniku laimamine ja solvamine — tõid mehele 2004. aasta septembrist detsembrini portaali saarlane.ee foorumis avaldatud solvangud, vahendab sama portaal ajalehte Meie Maa.

Gunnar püstitas pärast oma endise elukaaslasega vara jagamise pärast riidu minemist portaalis küsimuse: “mida arvata meie linna kohtunikest, kas nemad tunnevad seadusi?” Seejärel mõnitas mees kohtunikke mitme kuu vältel, nimetas neid seaduserikkujateks, korrumpeerunud ametnikeks jne.

Foorumist käis korduvalt läbi ka mehe enda nimi, teised kommentaatorid kutsusid teda korrale ja vahendasid karistusseadustiku paragrahvi, mis näeb kohtuniku laimamise eest ette rahalise karistuse või kuni kaks aastat vangistust.

“Ja kui kohtunikud on huvitatud, et see mees kaheks aastaks trellide taha saata, siis nad on vahest nii targad, et pöörduvad saarlane.ee poole ja lasevad IP-aadressidest väljatrüki teha,” soovitas üks kommentaator novembris 2004.

Saare maakohus paluski 2004. aasta lõpul Lääne ringkonnaprokuratuuril algatada Gunnari suhtes kriminaalmenetlus. Menetluse käigus nõudis uurija portaali saarlane.ee haldajalt välja solvavate kommentaaride lähtearvuti IP-aadressid.

“Internet ei ole anonüümne koht,” tõdes Lääne ringkonnaprokurör Helga Aadamsoo. “Antud juhul kasutati tuttava arvutit ja hoolimata sellest oli võimalik tuvastada kommentaari kirjutaja.”

Mees ennast süüdi ei tunnistanud ja põhjendas solvavate kommentaaride kirjutamist sellega, et “õigusemõistmine ei ole kulgenud tema soovide kohaselt”.

Aadamsoo ütles, et juhtumi valguses võib vabalt tõmmata võrdusmärgi avalikus kohas käitumise ja virtuaalses maailmas käitumise vahele. “Internet on nagu linna keskväljak, tegemist on avaliku kohaga,” lausus ringkonnaprokurör.

Tema sõnutsi saab üle piiri minejate tegevust ja ebasündsat käitumist internetis käsitleda avaliku korra rikkumisena, mis on väärtegu ja karistatav rahatrahvi või kuni 30 päeva pikkuse arestiga.

Juhul kui aga solvatakse ja laimatakse kohut, kohtunikke või teisi võimuesindajaid või avalikku korda kaitsvaid isikuid, on juba tegemist kuriteoga.

Aadamsoo sõnul ei ole tema ega teiste Lääne ringkonnaprokuratuuri süüdistajate menetluses paragrahvi, mille alusel Gunnarit süüdistatakse, varem olnud. “Tegemist on hoiatava juhtumiga. Internetti kasutades tuleb käituda korrektselt, sest kommentaarid ja sõnumid jõuavad suure hulga inimesteni ja väljaütlemistel võivad olla suhteliselt rasked tagajärjed.”.