Valveohvitser kolonel Harry Shoup võttis telefonitoru. Toru vaikis ja see võis tähendada ainult kõige halvemat. Pärast pikka pausi küsis arglik lapsehääl: "Kas sa oled tõesti jõuluvana?"

Kolonel, kes kahtlustas rumalat nalja ülitähtsal telefoniliinil, nõudis karmilt, et rääkija tutvustaks ennast. Väike tüdruk liinil hakkas nutma, kuid ei pannud toru ära. Ta esitas järgmise küsimuse: "Kas sa oled siis mõni päkapikk?" Sel hetkel otsustas kolonel Shoup kaasa mängida: "Jah, olen küll. Aga kas sina oled olnud hea tüdruk?"

Selle ebatavalise juhtumi põhjustas trükiviga ajalehes. Tol aastal otsustas Searsi kaubamajakett kohalikes lehtedes avaldada kuulutuse, millele oli trükitud jõuluvana telefoninumber. Esimest korda avanes lastele võimalus rääkida jõuluvanaga otse, ilma vanemate või kirjakandjate vahenduseta. (Jõuluvana, tõsi küll, polnud päris, vaid mõni palgatud näitleja...)

Kampaania toimus erinevates osariikides, kuid just Colorados napsas trükiveakurat jõuluvana telefoninumbrilt viimase arvu ära. Ning lehtedesse sattus hoopis Colorados paikneva sõjaväebaasi "kuuma liini" number...

Väikesele esmahelistajale järgnesid uued ja uued telefonikõned. Kolonel Shoup tegi kiire tööjaotuse ning pani õhukaitseväelased telefonikõnedele vastama. Tema tütar Terri van Keuren meenutab, et isa andis neile tööks vaid ühe napi korralduse: "Käituge nii, nagu oleksite jõuluvana!"

Nii algas tänaseni kestev jõulutraditsioon, kus NORADi (North American Aerospace Defence Command) õhukaitsekeskuse töötajad vastavad laste telefonikõnedele. Aja jooksul on traditsioon edasi arenenud - nüüd saab telefoni teel küsida ka jõuluvana täpset asukohta ning seda on juba võimalik vaadata ka reaalajas kaardilt aadressil www.noradsanta.org. Jõuluvana teekonna turvaliseks muutmiseks on rakendatud kõikvõimalikku kõrgtehnoloogiat, mida võib näha leheküljel olevatel videotel.

2009. aastal vastasid sõjaväelastest vabatahtlikud enam kui kaheteistkümnele tuhandele elektronkirjale ja seitsmekümnele tuhandele telefonikõnele.

Ajaloolane Yoni Appelbaum märgib, et USA sõjavägi ja valitsus on jõuluvana varemgi oma missioonidel kasutanud. Kuid vaid NORADi puhul on jõuluvana positiivse kuvandi ning sõjaväelise kõrgtehnoloogia ühendamine nii hästi õnnestunud.

Kuid kõige tähtsam on muidugi küsimus, kas Jõuluvana on päriselt olemas. Selle kohta ütleb eelmainitud veebilehekülg nii: "Toetudes ajaloolistele andmetele ning NORADi rohkem kui viiekümneaastasele jõuluvana asukoha määramise kogemusele, usume, et Jõuluvana elab hea tervise juures kogu maailma laste südames."