Pärnu politsei patrull märkas lubatust kiiremini sõitvat musta Mitsubishi Sigmat kolmapäeval Kasari silla juures Läänemaal. Et juht peatumismärguandele ei reageerinud, alustasid politseinikud jälitamist, kirjutab ajaleht Lääne Elu.

Põgeneva Haapsalu reklaamimehe Rene Kallaste juhitud kolmeliitrise mootoriga Mitsubishi kiirus kasvas ajalehe andmeil mõne sekundiga ülisuureks ning oli sirgetel teelõikudel ligi 220 kilomeetrit tunnis.

Kuna Haapsalu-Laiküla teel, kuhu põgeneja jälitajate eest pööras, oli liiklus õhtusel kojumineku ajal tihe, palusid pärnakad Haapsalust abi.

Nooremkonstaabel Heiki Jundas ütles ajalehele, et pageja tegi üliohtlikke möödasõite. “Seal oleks võinud laibameri olla,” lisas ta.

Põgeneja tabamiseks keeras Jundas politseibussi risti teele, tema paarimees Aldis Adelman tõttas välja, et peatumismärguanne anda. Mitsubishi pidurdas korra, aga lisas siis kiirust. Juhipoolne poritiib riivas politseibussi, auto lendas põllule, kuid jätkas sõitu. Maanteel jõudis talle järele Pärnu politsei Honda, mis suutis Mitsubishiga võidu sõita.

Ridala kiriku lähedal üritasid politseinikud põgeneja rehve läbi tulistada, aga enne kui nad päästikule vajutasid, keeras see Kallaste kruusateele.

Pärnu politseinikud sõitsid suure kiiruse tõttu teeotsast mööda, aeglasemalt liikunud haapsallaste politseibuss jõudis pidurdada ja jälitamist jätkata.

Veidi hiljem sai Jundas koos paarimehega Kallastel käed taluhoovil raudu panna, kui mees loobus põgenemast, nähes, et pärnakate patrullauto lõikas tal ringiga ette sõites põgenemistee.

Kallaste oli kaine ja kinnipidamisel vastupanu ei osutanud.

Jundase sõnul oli Kallaste elukaaslane autost välja tulles sügavas šokis. Kogu pöörase teekonna tegi kaasa ka Kallaste viieaastane poeg.

Mees ise ütles, et naise ja poja elu ohus ei olnud, sest turvavööd olid kinni. Kallaste kinnitusel pidas ta Pärnu politsei eraldusmärkideta sõidukit kurjategijate autoks ning sai alles hiljem aru, et teda jälitab politsei.

28-aastane Kallaste on varem neljal korral purjuspäi autojuhtimise eest karistada saanud. Juhiloa võttis kohus talt 2003. aastal. Toona oli õhus ka tapmissüüdistus, kui meest süüdistati katses teda peatada üritanud politseinik alla ajada. Kohtus see siiski tõestamist ei leidnud.

1. oktoobril mõistis Lääne maakohus ta vangi, sest lubadeta Kallaste jäi taas purjuspäi vahele. Ligi kolmeks aastaks vangi mõistetud mees on aga vabaduses, sest kaebas maakohtu otsuse edasi.

Prokurör Indrek Kalda ütles ajalehele, et palub kohtult luba Kallaste vahi alla võtta, sest kohtu poolt sõiduõiguseta jäetud mees oli taas roolis.

Kallaste sõnul kiusab politsei teda taga, otsides piinliku hoolsusega iga väiksemat viga. “Mul on nagu needus peal, pean vist kirikusse minema, et sellest lahti saada,” ütles mees Lääne Elule.