Teadmata arvule e-posti aadressidele jõudnud libakirjad ei ole kummagi partei kinnitusel aga seotud erakonnaga ning selle selgeks eesmärgiks on erakondi valimiste eel laimata.

Keskerakonna noortekoguga seotusele viitavalt aadressilt saadeti paljudele inimestele kiri, milles palutakse erakonna poolehoidjatel europarlamenti valimiskampaaniat toetada ja annetada raha.

Kiri räägib vigadest ja probleemidest partei liinis, aga annab lootust, et asja saab veel parandada, kui poolehoidjad erakonnale annetavad.

Keskerakonna noortekogu esimees Tõnis Mölder kinnitas Delfile, et tegemist on Keskerakonna identiteedi vargusega. „Me oleme pöördunud ka politsei poole, selgitamaks välja, kes on selle kuriteo taga,“ ütles ta. „Loodan, et need inimesed saavad ka karistada.“

Mölder ütles, et Keskerakond ei palu selliste kirjadega rahalisi annetusi ja avaldas siiralt lootust, et kodanikud on mõistavad.

Mölder ei välistanud, et selle kirja taga on mõni poliitiline konkurent.

Valimiste valvurid kirjutasid oma Facebooki kontol, et kui kirja sisusse süveneda või vaadata saatja mail.ee-lõpulist kontot, pole raske aru saada, et erakond ise enda kohta kindlasti sellist kirja pole saatnud.

Valimiste valvuriteni on jõudnud niisugused kirjad sotsiaaldemokraatide (SDE) ja Keskerakonna kohta.

Ka Reformierakonna identiteeti kuritarvitades on keegi sarnase kirja laiali saatnud, teatas erakond.

IRL libakirjadega seost ei oma, kinnitas erakonna pressiesindaja Kaido Kukk.

Keskerakonna kiri on alljärgnev:

Europarlamenti valimiskampaania vajab Sinu abi. Nüüd, kui Reformierakond ja IRL on oma aktsiad täiesti põhja lasknud, on meil võimalus võimule tulla nii Tallinnas kui ka riigikogus! Praegu peame me pühendama ennast europarlamendi valimistele. Kui meie edu ei näita, siis on karta meie võimu kahanemist järgmise aasta riigikogu valimistel. Oleme küll pisut valesti astunud, kuid ainult tubli reklaamitegevus võib meid aidata.

Meil on praegu mitu probleemi:

1. Edgari koostööleping Putini Ühtse Venemaa parteiga jätab paljudele mulje, et Keskerakond on ainult venemeelne. Kui Edgar avaldas, et Keskerakond saadab igal juhul 2 vene päritoluga saadikut Brüsselisse (isegi siis, kui Eesti päritoluga kandidaadid on edukamad), rõhutas ta teist korda venemeelset seisu.

2. Meie riigikogu saadik ja europarlamendi kandidaat Priit Toobalit ähvardakse kriminaalasjas. Oleme suutnud meediat vaigistada sellel teemal, aga pilaveebilehed süüdistavad meid edasi Putiniga koostöö tegemises ja korruptsioonis.

Üksikkandidaadid tekitavad muret tulevatel valimistel - nii europarlamenti kui ka riigikokku. Üksikkandidaadid, kellel ei ole ettenähtud partei töökohtasid, paremaid palku ja muid hüvitisi, ei karda juhtida rahva tähelepanu meie pisivigadele ja sellega ähvardada meie partei seisu võimuladvikul. On karta, et hakatakse neid Harta soovitusi, mida oleme senini vältinud, ellu viima.

Selle ohu peame kõrvaldama sest Sinu partei on Sinu tulevik! Meil on veelkord vaja just Sinu rahalist toetust! Suurematest plakatitest ja löökloosungitest enam ei piisa.

Tuletame Sulle meelde, et ainult Keskerakonda võib usaldada ja siduda Eesti tulevikuga.

Reformierakonna libakiri:

Europarlamendi valimiskampaania vajab Sinu abi. Sama poliitika, mis on meid rahastanud ja mille tuleviku peale loodame, on muutunud veskikiviks kaelas.

Mitu sündmust ähvardavad meie seisu:

1. Urmas Paeti tubli töö uue piirilepinguga mõistetakse välismaal hukka ja Eestis kasvab rahvuslaste viha meie partei vastu. Välismaa ajakirjandus ei mõista, kuidas võib Eesti kinkida 5% oma riigist Venemaale ja häält tõsta, kui Venemaa anastas ainult 4% Ukrainat.

2. Hiljuti käis Jüri Toomepuu Tallinnas ja kasutas oma raamatu esitlusi meid naeruvääristades, korruptsioonimuinasjutte levitades ja õigusrikkumisi paljastades.

3. Mõned lubadused (näiteks pensionite tõus) on jäänud täitmata ja seda heidetakse meile ette. Veelgi raskem on seletada seda, miks meie palgad ja hüvitised on tõusmas, kui rahva palku kärbitakse ning külmutakse samal ajal kui tõstetakse makse.

4. Pila facebook veebilehed võtavad hoogu ja on juba ületanud meie partei laikijate arvu ning toetavad parteivaba valimisi ja üksikkandidaate.

Üksikkandidaadid tekitavad muret tulevastel valimistel - nii europarlamenti kui ka riigikokku. Üksikkandidaadid, kellel ei ole ettenähtud partei töökohti, paremaid palku ja muid hüvitisi, ei karda rahva tähelepanu juhtida meie pisivigadele ja sellega ähvardada meie partei seisu võimuladvikul. On karta, Kui meie kaotame Europarlamendi valimised, siis kahaneb ka meie võim riigikogus ja hakatakse neid Harta soovitusi, mida oleme senini vältinud, ellu viima. Selle ohu peame kõrvaldama, sest Sinu partei on Sinu tulevik! Meil on veelkord vaja just Sinu rahalist toetust! Suurematest plakatitest ja löökloosungitest enam ei piisa. Tuletame sulle meelde, et Sinu tulevik sõltub ainult reformierakonnast!