“Tegemist on tavalise gripi ühe vormiga,” rääkis Hanno Pevkur Nõmme raadios. “Kui vaadata surma põhjuste poole pealt, siis see gripp on tänasel päeval, nii laialt kui ta ka levinud ei ole, surma toonud circa neli korda harvemini kui tavaline gripp, mida meil [haiguse kõrgperioodil] on ligi 4000 juhtu nädalas.”

Pevkuri sõnul on tavagripiga kaasnevad tüsistused olulisemalt karmimad kui uuel gripil ning haiguse tüsistuste ravim on Eestis olemas. “Haiguse ravi on samasugune kuitavagripi puhul, kui on tüsistused, siis on ravim olemas, selle nimi on Tamiflu.”

Margus Lepa tundis seepeale huvi, miks juhul, kui haigus nii ohutu on, vaktsiine toodetakse? ”Tõsi on see, et osad riigid on üle reageerinud vaktsiini osas. Kahjuks on ravimitootjad idee, et vaktsiin peab olemas olema, kõikidele riikidele kenasti maha müünud,” vastas Pevkur. “Vaktsiini oleks vaja teatud riskirühmadele,” kinnitas ta, et töö käib selle nimel, et riskirühmadele vaktsiini osta. 

Sotsiaalminister arvas ka, et põhjused, miks seagripp alguse sai, kust ja kuidas ta levis, pakub tulevikus põnevust ka ajaloolastele. “Linnugripp on meil olnud, seagripp nüüd ka, järgmine on siis kalagripp,” ennustas ta.

Minister rõhutas, et oluline on säilitada kainet meelt. “Tegemist on tavalise haigusega, ei midagi erakordset, inimesed põevad selle läbi.”

Ta tuletas meelde, et väga väike hulk meie elanikkonnast on end ka tavagripi vastu vaktsineerinud.  “Inimesed ikka jäävad grippi ja midagi ei juhtu, tavagripi puhul tekivad tüsistused, saadakse haiglast abi, samamoodi on ka seagripiga.”

Vaata, mida tuleks teha, et haigestumist vältida, SIIT.