Legendaarne purjetaja Ahto Valter sõitis sinimustvalge lipu all ümber maailma üle 60 aasta tagasi, vahetult enne II maailmasõja puhkemist. Tema reis algas toonaste olude sunnil New Yorgist ja lõppes New Yorgis. Valter seilas Eestis ehitatud kahemastilise kaljasega, kapten Saarso Soomes ja Saaremaal ehitatud moodsa avamerejahiga.

Miks Lennuki ümber niipalju trummi lüüakse, küsivad skeptikud või muidu kiuslikud tüübid? Purjetavad ju naisedki üksinda ümber maakera, kaasas lemmikloom ja lillepott. Purjetatakse aja peale, küll meeskonnaga, kahekesi või ihuüksi. Lennuki sõit oli selle kõige kõrval ehk maailma mastaabis lihtsalt ühe lõbusa sõpruskonna pooleteiseaastane lustisõit, ütlevad kriitikud. Mis siis Lennuki reisis nii erakordset oli, et see meedia tähelepanu köitis? Lennuki tõestas ümbermaailmareisiga meile kõigile ja tervele maailmale, et eestlaste väärikas koht meresõitjate rahvaste hulgas on alles. Koos maapealsete abimeeste ja nõuandjatega tõestas meeskond, et eestlased on meresõitjatena vähemalt sama head, kui kõik teised meresõitjad rahvad. 50-aastane isolatsioon merest ja välismaailmast ei ole suutnud ära nullida eestlaste meresõiduoskust ega võõrutada mereäärset rahvast merest.

Lennuk viis Eesti lipu muuhulgas sadamatesse, kus poldud kunagi sinimustvalget nähtud või kus oli see unustada jõutud. Lennuki tegu on tehtud, märk on maas. Järgmisel sini-must-valge lipu all ümber maailma seilaval meeskonnal on ümber maailma lihtsam sõita. Lennuki logiraamat ja kogemused kümnetest sadamates on ees. Kes on mees tehku järgi.

Rahvuskangelane Kalevipoeg pajatab eepose loos Lennuki kojujõudmises sellest, et võõrail mail käigu imeasju tunnistamas mehed kel on vägev vaim , terane tarkus ja kange keharamm. Nõrgemad jäägu koju. Lennuki mehed olid kindlast kõvad mehed. Ainuüksi mõte purjepaadist ja sügisesest Atlandist paneb sipelgad mööda selgroogu jooksma.

Lennuki retk annab kindlasti kõigile eestlastele eneseusku ja julgust minna merele. Miks mitte ka julgust kavandada uusi mereretki, iseasi kas kohe ümber maailma. Kuigi kuskile jääb närima kiuslik küsimuseuss, kas Lennuki reis on ikka piisav tõestus väitele eestlastest kui vanast mere-ja meresõitjarahvast?