Tegemist on selgelt väära järeldusega. Maamaksu kaotamine on kõikide koduomanike huvides.

Eesti on koduomanike riik. Ligi 90% leibkondadest on oma kasutuses oleva korteri või maja omanikud. Statistikaameti poolt korraldatud uuringu järgi kulutab leibkonna liige täna oma eluasemele üle 50 euro kuus.

Tänane tegelikkus on, et tuhandete noorte perede nagu ka eakate elukvaliteeti mõjutab maamaks kordades enam kui ükskõik millist poliitikut või ärimeest. Lasterikaste perede toimetuleku-uuringu järgi elavad ligi pooled lasterikkad pered Eestis pereelamus või talus
.
Aastate jooksul on muutunud reaalsuseks olukord, kus nii mõnigi omavalitsus on kõrget maamaksumäära kinnitades „vindi selgelt üle keeranud“. Kodualuse maa maks on saanud märgatava tähtsusega kuluks koduomaniku eelarves. Olukord, kus koduomanik peab maamaksu makstes võitlema kohaliku omavalitsusega põlisesse elupaika elama jäämise eest, ei ole normaalne.

Olgugi, et Maamaksuseaduse § 11 (22) järgi võib kohalik omavalitsus vabastada maamaksust maaomaniku tema kasutuses olevalt elamumaalt linnas kuni 0,3 ha või vallas kuni 1,0 ha ulatuses, on seda täna rakendanud piirangutega vaid kolm omavalitsust.

Eesti Vabariigi põhiseaduses on öeldud: Kodu on puutumatu.

Kodualuse maa maksustamine, mis nii mõnigi kord võib viia kodust lahkumiseni, on põhiseadusliku riive tunnustega. Kui kodualuse maaga seotud maksud sunnivad inimesi kodust loobuma, on see rünnak ka kodu ja pere vastu.

Tänane ulatuslik koduomandiga eluasemekorraldus eeldab riigi poolt meetmeid, mis soodustaksid võimet tulla toime eluasemega seotud püsikulude katmisega.

Eelmisel aastal rõhutas õiguskantsler oma märgukirjas Tallinna Linnavolikogule, et omandimaksude, (milleks on ka maamaks) puhul tuleb silmas pidada, et maksu tasumise kohustus ei sunniks maksumaksjat oma omandist loobuma ega ohustaks maksumaksja võimet elada inimväärselt.

IRL-i pikaajaline lubadus on olnud kodukulude vähendamine. Ühe kodukuludesse puutuva küsimusena oleme kauaaegselt seisnud koduomanike maamaksu kaotamise eest terves Eestis. Seda küsisime ka üleriigilises rahvaküsitluses ning saime ideele toetavat tagasisidet.

IRL on seisukohal, et riik peab oma maksupoliitikas aitama inimestel kodu omanikuks olla, mitte seda karistama maksustamise kaudu. Kodu maamaksust vabastamine kergendab inimeste kodu omamisega seotud kulusid. Kodualune maamaks ei ole õiglane maks. Selle kaotamine on kõigi huvides.

Autor on riigikogu liige (IRL).