Rein Haljand juhib praegu kehakultuuriteaduskonda ning Mati Heidmets on sotsiaalteaduskonna dekaan.

Pedagoogikaülikooli pressiesindaja teatas ETAle, et kõik kolm on andnud nõusoleku kandideerida rektoriks ja nüüd ootavad ees rektorikandidaatide kohtumised teaduskondades.

TPÜ praeguse rektori Mait Arvisto sõnul ei ole tal uue rektori valikul isiklikke eelistusi, kuid tema kõrval teadus- ja arendusprorektorina töötanud Peeter Normak on ennast väga hästi näidanud. “Aga eks hakkama saaksid ka teised mehed,” ütles Arvisto ETAle.

14. mail ametisse astuva uue rektori valib 21. märtsil valimiskogu, mille liikmeteks on ülikooli nõukogu liikmed, teaduskondade nõukogude liikmed ja korralised professorid. Valituks osutub kandidaat, kes kogus üle poole valimiskogu liikmete häältest. Juhul, kui ükski kandidaat ei kogu vajalikke hääli, toimub teine voor, kus kahe enam hääli saanud kandidaadi seast valitakse rektor lihthäälteenamusega.

2000. aasta lõpu seisuga õpib TPÜs 5741 üliõpilast. Ülikoolis on kuus teaduskonda, 338 õppejõudu ja 77 teadurit. TPÜl on kolledz^ Haapsalus ja Rakveres ning neli teadusasutust: ökoloogia instituut, rahvusvaheliste ja sotsiaaluuringute instituut, haridusuuringute instituut ja demograafia instituut. Lisaks neile veel kümme uurimiskeskust.

1999. aastal alustas TPÜ ühinemisprotsessi Eesti Humanitaarinstituudiga.