Palmse mõisakompleksi võimalik müük erakätesse ajendas Vihula vallavanemat pöörduma avalikkuse poole. Vallavanema hinnangul oleks mõisa müümine vale samm, kuna ajaloolist kompleksi ei või iseloomustada mitte lihtsalt Lahemaa rahvuspargi, vaid juba nõukogude ajal väljakujunenud Eestimaa sümbolina.

Valitsuse pressiesindaja Priit Põikliku sõnul pidanuks vallavalitsus enne vastavat pöördumist tõsiselt arvestama müüki toetavate argumentidega - kompleksi väga kehva seisukorra ja investeeringuvajadusega. Põikliku väitel ei ole mõis üldse avatud, sinna ei saa sisse ja probleeme on ka rahvuspargiga.

Lahemaa Rahvuspargi administratsiooni avaldas oma pressiteates hämmastust Priit Põikliku väite üle, mis näitab Lahemaa Rahvuspargi administratsiooni tegevust ja Palmse mõisakompleksi seisukorda vales valguses. Administratsioon rõhutas, et on aastakümneid hooldanud Palmset (sealhulgas härrastemaja, näitustehoone, palmimaja, külastuskeskus, hotell ja söögikohad) parimal võimalikul viisil, mistõttu on see suhteliselt heas korras ning on endiselt valmis vastu võtma iga päev 10.00-19.00 kõiki külastajaid.

Palmse mõisa müümise põhimõttelise otsuse langetas valitsus eelmisel nädalal kabinetiistungil. Kranichi sõnul vaagis valitsus mõisakompleksi saatust ja pidas kõiki võimalikke variante arutades üheks paremaks võimaluseks saavutada kokkulepped rahvusvaheliste organisatsioonidega ning kaaluda Palmse mõisa müüki koos vastavate lisatingimustega. Nii on keskkonnaminister Kranich arutanud Lahemaa rahvuspargi keskuse müüki Saksamaa suursaadikuga, pidades võimaliku ostjana silmas Saksamaa käsitöö- ja muinsuskaitseseltsi. Lisaks Lahemaa Rahvuspargi vastuseisule teevad müügi keeruliseks rentnikud: Palmse vanasse viinakööki rajatud on rajatud hotell Park ning supelmajja kohvik Isabella. Rentnike omavahelised suhted ning suhted rahvuspargi administratsiooniga on pingelised.

Viinakööki hotelli rajanud hamburglane Horst Freitag sõlmis 1992.aastal mõisat haldava Lahemaa Rahvuspargiga peaaegu kolmekümneks aastaks ülisoodsa lepingu. Leping annab Freitagile Palmses puhketeenuste osutamise monopoli ja sisuliselt vabastab kohustusest maksta renti, samuti näeb leping ette võimaluse muude mõisakompleksi hoonete üleandmiseks

Supelmajja rajatud kohvikut Isabella peab Virumaa mees Urmas Ong, kelle abikaasa Eve töötab Palmse mõisa peahoone administraatorina. Kohvik Isabella sõlmis lepingu 1991.aastal ning see kehtib aastani 2007.

Eesti valitsus ei käsitle rentnikke mõisa või selle osade tulevase omanikuna.

Veel kuu aega tagasi sõnas keskkonnaministeeriumi asekantsler Tõnu Traks Virumaa Teatajale, et Palmse mõisa erastamine oleks viimane asi, mida riik teeks.