Kuidas valida endale jõulupuud?

Vali jõulupuu, mis oleks värskete roheliste okastega. Jälgi, kindlasti et okkad juba puu katsumisel maha ei langeks.

Kuhu jõulupuu paigutada?

Enne kui jõulupuu jala sisse paned, lõika umbes viie sentimeetrine jupp kuuse jalast maha.
Veendu, et kuusele valitud kohast oleks vähemalt ühe meetri kaugusel tulease, radiaatorid ja soojapuhurid. Jõulupuu asetamine kütteseadmete lähedusse lühendab kuusepuu eluiga ja teie jõulupuu kuivab kiiremini. Oluline on puud igapäevaselt kasta. 

Veendu, et kuusepuu ei takistaks väljapääsu ustest ja avatavatest akendest.
Kunstkuuske valides tuleks tähelepanu pöörata sellele, et ta oleks ikka kindlasti tulekindlast materjalist. Kinnituse sellele peaks andma tootjamärgistus.

Mida teha kuivanud kuusepuuga?

Peale pühi või kui kuusk on kuivanud vii see kindlasti kohe välja. Kuivanud puu on äärmiselt tuleohtlik ning seda ei tohiks jätta seisma garaaži või keldrisse. Ära jäta kuusepuud toetuma vastu majaseina. Populaarseks on saanud vanade kuuskede ühispõletamised, otsi need võimalused oma kogukonnas üles.

Milliseid jõulutulesid kuusele riputada?

Lahtise leegiga küünalde asemel on ohutum kasutada elektriküünlaid. Samas tuleb ka nende puhul silmas pidama ohutusnõudeid. 

Veendu, et sinu kodune elektrisüsteem kannatab pühadeaegselt suurenenud koormust. Uute tulede kasutusele võtmisel tutvu kasutusjuhendi ning tehasepoolsete soovitustega. Jälgima peab, kas tuled on mõeldud kasutamiseks välitingimustes või sisetingimuses. Jälgi, et tulede juhtmed on terved ning elektripirnid on olemas kõikides pesades. Kodust lahkudes või magama minnes lülita välja kõik elektrilised jõulutuled ja elusa tulega küünlad.

Pane tähele! 

• 2013. aasta detsembris hävis tules iga päev kaks kodu ja kokku hukkus tulekahjudes samal kuul 12 inimest
• 2014. aastal hukkus küünaldest alguse saanud tulekahjus 6 inimest
• Kuusepuust alguse saanud tulekahju levib üle toa vähem kui ühe minutiga
• Kontrolli oma kodu tuleohutust: www.kodutuleohutuks.ee