Peaminister Taavi Rõivas (Reform) alustas debatti vastandumisega Keskerakonnale. "Siin olen kindelt, et me ei vaidle põhimõttelistes küsimustes. See debatt oleks aga huvitavam, kui siin oleks ka Savisaar. Siis oleksime saanud kuulda diamatraalselt erinevaid seisukohti," ütles Rõivas ning rõhutas, et Eesti tegelikult on hästi kaitstud.


Kaitseminister Sven Mikser (SDE) leidis aga, et me ei tohi vastandada enda kaitsevõimet ja kollektiivkaitset ning me peame näiteks agressorile andma sõnumi, et kõik meie vastu astutud sammud saavad vastuse. Kaitseministri sõnul oleme me riigikaitse planeerimisel peamiselt toetunud ohuhinnangutele ning teame, millised on üldjoontes Venemaa plaanid.

"Meil kindlasti suur tee minna, aga me oleme praegu just sellises olukorras, kus oskame päris hästi planeerida. Alustasime ju 20 aastat tagasi nullist ja ei teinud ehk parimaid otsuseid, aga täna oskame me hinnata, et mis mida maksab ja mis ekspertiisi see nõuab. Samuti oleme läinud pikemasse planeerimise tsüklisse. Me peame ka vaatama, et milline saab olema ohupilt maailmas ja mis on meie roll selle kujundamises," rääkis Mikser.

IRLi peaministrikandidaat Juhan Parts aga leidis, et Reformierakonnal ja sotsidel on olulised erinevused. Parts juhtis tähelepanu, et sotsid on viimase viie või seitsme aasta jooksul teinud erinevaid ettepanekuid seoses riigikaitse kuludega ning reformil on aga olnud palgaarmee idee. Samuti küsis opositsionäär Parts teravalt, et kas me ei peaks riigikaitse arengukavas olevaid eesmärke ehk varem täitma.

"Areng on olnud, aga mis on põhiasi, mida ma näen, siis me ei tohi lubada poliitilisel tasemel pabervõimekust, et on kirjas, aga tegelikult ei ole. Ja teine küsimus on see, et olukord muutub ja peame oma olukorra heidutuse usutavust tõstma," rääkis Parts.

Keskerakonna juht ja peaministrikandidaat Edgar Savisaar loobus ajapuudusele viidates osalemisest.

Debatil vaidlesid Reformierakonna, IRLi ja Sotsiaaldemokraatliku Erakonna peaministrikandidaadid:

- Millised on Eesti kaitseväe suurimad lüngad, mis tuleks esmajärjekorras ületada?
- NATO roll Eesti ja piirkonna julgeolekus: kas saame loota vaid neile
või eelkõige ikka iseendale?
- Sisejulgeolek ja venekeelne elanikkond Eestis: kas ja kui suur oht on
Eesti (sise)julgeolekule venelaste lõimumine Eesti ühiskonda?
- Suhted Venemaaga: kas ja kuidas neid ajada? Kas ise või Euroopa Liidu osana?
- Ajateenistus ja kaadrisõjaväelaste motiveeritus ja professionaalsus?
- Kaitseliit Eesti riigikaitses.
- Millises mahus ja milliseid üksusi oleks vaja Eestisse tuua või luua?

Debatti juhtis Delfi ja Eesti Päevalehe arvamustoimetuse juht Krister Paris. Samuti lisas blogisse ka oma mõtteid keskerakondlane ja endine kaitseväelane Rene Toomse ning ka mitmed Delfi lugejad.