"Peab olema väga mõjuv põhjus, miks ta nõukogu kandidaadi tagasi lükkas. Presidendil tuleks veenvalt oma sammu põhjendada, et ka Eesti avalikkusele asi selgeks saaks," ütles mõõdukas Liia Hänni Päevalehele.

"Opmann on jätkuvalt meie kandidaat, see staatus on tal ka ametlikult," ütles Eesti Panga nõukogu esimees Mart Sõrg. Kuigi president Lennart Meri lükkas tagasi Mart Opmanni kandidatuuri Eesti Panga presidendi ametikohale, läheb keskpanga nõukogu täna Kadriorgu riigipea juurde uuesti Opmanni nimega.

Senikaua kuni pole lõplikult lahendatud Opmanni küsimust, ei tegele nõukogu Sõrgi sõnul ka uute kandidaatide otsimisega. Ka Opmann ise on öelnud, et peab ennast endiselt keskpanga juhi kandidaadiks ega kirjuta loobumisavaldust.

Sõnumileht väidab, et presidendil on pakkuda oma sõltumatu kandidaat - Rootsi saatkonna esimene sekretär Toomas Käbin.

Peale diplomaaditöö Rootsi saatkonnas Eestis töötab Toomas Käbin riikliku Rootsi Ekspordinõukogu Tallinna kontori direktorina ehk Rootsi kaubanduse esindajana Eestis. Mees ise eitab oma võimalikku töökoha vahetust.

Miks viimases neljas riigi juhtkonnas olnud Opmann ei sobi?

Siiani on põhjusekeks, et koonderakonna minevikuga Opmann on poliitiline figuur ja kuigi ta valdab väga hästi saksa keelt, on IMF-I ja EBRD keel inglise keel…Opmanni tõotus ka inglise keelt õppima hakata ei veena.

"Kogu maailma praktika näitab, et keskpanga juhid tulevad poliitikute seast. Eesti ei saa Euroopa keskpanga liikmeks enne viit aastat, vaid hiljem," vaidles Sõrg Merile vastu.

Homses Pangaluulude seerias: mittepoliitilised, keeli oskavad ja asjatundlikud kandidaadid Aare Järvan, Jüri Sepp ja Heldur Meerits valmistuvad…Prantslaste vanasõna hakkab teostuma: EP asepresident Helo Meigas muigab…

Kas keegi teab veel mõnda keeli oskavat mittepoliitikut?