Palun selgitage, mida tähendab või mida sümboliseerib Teie erakonna nimetuses sõna: konstitutsiooni.

Põhimõtteliselt konstitutsioon tähendab seda, et me nõuame kõigi Eestis elavate rahvaste, etniliste gruppide ja rahvusvähemuste võrdsete põhiseaduslike õiguste täitmist. Sõna konstitutsioon me kasutame sellepärast, et kõigis maailma keeltes tähistatakse selle sõnaga põhiseadust.

Kas Te tunnustate Eesti vabariigi põhiseadust?

Aga loomulikult tunnustan! Ma olen tavaline Eesti Vabariigi kodanik.

Teie kui Eesti Vabariigi kodanik, mis te arvate, kas Eesti vabariik oli Nõukogude Liidu poolt okupeeritud või mitte?

Sellele on väga raske vastata. Ma mõistan eestlaste tundeid, kes on alati pürginud vabaduse poole. Minu töölaua kohal ripub Eesti presidendi Konstantin Pätsi portree, kes andis võimu üle Johannes Vares-Barbaruse valitsusele, mis tingis juba edasised muutused Eesti Vabariigi välispoliitikas.

Aga tol ajal, 1940. aastal oli eestlastel valida kas hoida Venemaa või Saksamaa poole. Kuna Tartu rahuga oli saavutatud positiivne kogemus Venemaaga ja tema poliitikaga selle leppe näol, siis hoidis Eesti rahvas ja tema president seekord Venemaa poole, selle hilisemaid kohutavad tagajärgi ette nägemata.

Me võime rääkida tinglikult anneksioonist või inkorporatsioonist, aga mitte mingil juhul okupatsioonist, kuna see on juba juriidiline termin.

Eesti laskurkorpuse mehed tulid 1944. aastal punaarmee koosseisus samasugusesse Tallinna, milles nad olid lahkunud — Nõukogude Eesti pealinna. Leitnant Jüri Lumiste, kes muuseas kuulus Eesti Vabariigi ohvitseride kooseisu, heiskas võitjate lipu, punalipu Pika Hermani torni. Põgenenud Otto Tiefi valitsusest ei saanud laskurkorpuse meestel olla aimugi.

Miks kaitsete pronkssõdurit, kuigi pole teada, kas ja kes Tõnismäele üldse maetud on ja enamikule Eesti vabariigi kodanikest sümboliseerib see monument okupatsiooni, küüditamist ning kannatusi? Kas teie arvates meeldiks vene rahvale Hitler keset Moskvat?

Meie arvame, et pronkssõdur on mälestussammas hukkunutele, aga teie arvate, et see on okupatsioonisümbol. Arhiivides on olemas kõik andmed Tõnismäele maetute kohta. Matus Tõnismäel toimus 14. aprillil 1945. aastal.

See on eestlaste, mitte venelaste mälestussammas, püstitatud Eesti Laskurkorpuse võitlejatele, mitte ainult Tallinna vabastamise, vaid kogu Eesti vabastamise eest.

Fotod matustest on avaldatud ka möödunud aasta Eesti Ekspressis. Maetud hukkusid kas otsese või kaudse sõjategevuse käigus, Tõnismäe ühishauda maeti nad ümbermatmise käigus erinevatest matmispaikadest.

Nimed, kes on maetud Tõnismäele: alampolkovnik Kotelnikov, major Kolesnikov, kaardiväemajor V. I. Kuznetsov, kapten A. M. Brjantsev, kapten Tserkov, leitnant V. I. Volkov, leintnant I. M. Lukanov, kaardiväe seersant V. I. Davõdov, kaardiväe vanem Hapikalo, kaardiväe vanem Jelena Varšavskaja, punaarmee reamees D. A. Belov.

Ümbermatmisel osalesid Nõukogude Eesti riigimehed eesotsas Nikolai Karotammega.

Pronkssõdur on mälestusmärk kõigile hukkunutele Teises maailmasõjas. On palju perekondi, sealhulgas ka minu perekond, kelle lähedane hukkus sõjaväljal, astudes miinile, isegi nende tükke pole leitud. Meile on jäänud seni vähemalt koht, kuhu tuua neile lilli ja neid mälestada.

Surnuaiale on maetud inimesed, kes surid rahuajal — kodus, haiglates, jäid auto alla… Vennashaudadesse, nagu Tõnismäel, on maetud sõjaväljal langenud, kangelased. Isegi kui me nende täpseid surmaasjaolusid ei tea, nagu Tõnismäe langenute puhul. Selliseid vennashaudu leidub kõigis Euroopa suuremates linnades ja külades. Fašismi üle saavutatud võidu aastapäev on vene rahvale üldrahvaliku püha moodi, nagu eestlastele näiteks jaanipäev, mis on ju ka võidupäev. Suures isamaasõjas osalesid võidukate vägede koosseisus ka eestlased, on 9. mai võidupüha ka nendele ja nende järglastele.

Hitler Moskvasse — proovige, siis saame teada.

Mis puutub pronssõduri likvideerimise kampaaniasse — siis vahest on Tauno Kangrol pronksist puudu Kalevipoja valmistamiseks?

Kuidas suhtute tsiviilelanikkonna küüditamisesse 40ndatel ja teistesse NKVD kuritegudesse? Kas keegi peaks ka vastutama nõukogude võimu poolt Eestis toime pandud kuritegude eest?

Küüditamine toimus kõikjal tollase Nõukogude liidu aladel. Vastutama peab eelkõige küüditamise toime pannud režiim, selle täitev- ja repressiivorganid, st nende elusolevad esindajad.

Ka minu sugulasi on küüditatud. Minu vanaisa istus 15 aastat Mordvas laagris kahe sõna eest: “Kolhozõ — gavno.”

Rääkides küüditamistest Eestis tuleb eelkõige mõista, et ei küüditanud kohalikke kommuniste saatnud nõukogude sinelis noormees, vaid kohalik külaaktiiv — see naaber, kes kaebas teise naabri peale. Seega eestlane eestlast. Leidke arhiividest vanad kaebused ja te saate süüdlased teada.

Kordan — pronksmehel pole sellega mingit pistmist. Peale selle on Eesti Vabariigil ülim aeg nõuda rahvusvaheliselt kohtult lõpliku juriidilise hinnagu andmist stalinliku režiimi ja Nõukogude režiimi ajal toime pandud inimsusevastastele tegudele.

Mida arvate üle 100 kommunismivastases sõjas võidelnute ehk Vabadussõja mälestuseks püstitatud mälestusmärgi hävitamisest Eestis oma rahvuskaaslaste poolt?

Esiteks — ma olen rahvuselt mordvalane. Teiseks — lõhutavad mälestusmärgid näitasid ette kohalikud aktivistid. Ühegi armee sapööride ülesannete hulka ei kuulu tsiviilobjektide, eriti mälestussammaste õhkimine.

Austatud vastaja, kuidas teie Eestisse elama sattusite? Kui te sündisite siin, siis kuidas sattusid siia teie vanemad või vanavanemad?

Minu vanem vend sündis Eestis. Minu ema sünnitas mu Kubani krais. Isa on mul mordvalane, ema Kubani kasakate järeltulija. Minu isa kutsuti Eestisse raudteele tööle. Nad tulid siia tööle, mitte okupeerima. Eestis lihtsalt ei jagunud teatud erialade töötajaid. Minu isa oli vedurijuht, ema meister Balti Manufaktuuris, kangur.

Mina ise olen erialalt lavastaja, lõpetanud Moskva GITIs´e. Tallinnas olen lõpetanud kunagise 31. keskkooli.

Kas te ei arva, et selles peitub oluline huvide konflikt, kui te juhite üheaegselt Antifašistlikku Komiteed, mis peaks olema neonatsismi vastu võitlemisele pühendatud sihtasutus ja Konstitutsioonierakonda, mille eesmärk nagu igal parteil on võim ning kasutab antifašismi valimisplatvormina?

Antifašistlikku Komiteed pole tegelikkuses olemas, on ühiskondlik liikumine neonatsismi ja rahvustevahelise vaenu õhutamiste vastu. Huvide konflikti ei saa siin tekkida, kuna ka Konstitutsioonierakond on nii rahvustevahelise vaenu õhutamise kui ka neonatsismi vastu.

Kuidas käsitleb Konstitutsioonipartei venekeelse elanikkonna integreerumist põhirahvusega ja eesti keele õpet?

Meie erakond on alati rõhutanud, et eesti keelt tuleb Eestis elades osata. Integratsiooni on vaja tegudes, mitte sõnades, ja see ei tohi olla vägivaldne.

Meie noored venelased on siin sündinud, nad peavad Eestit oma kodumaaks. Ent neil napib tunnustust olla venelane ja samas ka eesti kodanik. Meil on praegu tõsine probleem Eestis, et noored eestimaalased, enamus neist eestlased, lahkuvad välismaale tööle. Kummad on suuremad patrioodid?

Senine integratsiooniprogramm on läbi kukkunud. Vaja on uut ja tõhusamat programmi, mille välja töötamisesse on vaja tingimata kaasata venekeelse eelanikkonna ühiskondlikud liikumised, erakonnad ja poliitikud.

Meil on vaja riigi abi, et näiteks Ida-Virumaal tekiks inimestel stiimul, vajadus ja praktika rääkida eesti keeles. Miks mitte teha Ida-Virumaa Eesti BAMiks, kuhu riik suunaks soodustustega eestlasi tööle?

Mida Teie ja Teie erakond on teinud selleks, et suureneks eestikeelse kogukonna usaldus venekeelse kogukonna vastu? Mida teha selleks, et lõhkuda maha üle 60 aasta püsinud umbusk üksteise vastu?

Ma leian, et see on suur viga, et meil pole parlamendis hetkel vene fraktsiooni. Venelaste huvid ei ole riiklikul tasandil esindatud. Eestlasest parlamendisaadik ei ole piisav kõiki venelastega seotud küsimusi lahendama. Integratsiooniprogrammi läbikukkumine suurendas lõhet eestlaste ja venelaste vahel veelgi. Rohkemaks kui praegused püüdlused pole Konstitutsioonierakonnal võimalusi.

Kuidas suhtute otsedemokraatiasse, kus rahval tekiks lihtsustatud võimalus riigipea tagasi kutsuda ehk vallandada.

Väga hästi. See olekski demokraatia.

Milline on Teie unistuste koalitsioon?

Kõik erakonnad, kes tahavad häid suhteid Venemaaga ja kõigi teiste naaberriikidega.

Kas Konstitutsioonierakond toetab Keskerakonna astmelise tulumaksu ideed ja kui jah, milline on teie programmis nimetatud ülisuur tulu, millest alates hakatakse maksustama kõrgema määraga?

Me pooldame Keskerakonda astmelise tulumaksu küsimuses. Kõrgema määraga tuleks maksustada luksusesemete ostmist — no näiteks siis, kui keegi muretseb endale oma saare, luksuskaatri jne.

Kes provotseeris tegelikult 9.05. 2006 a. rahva meelepaha, mis viis Tõnismäe monumendi teisaldamise ettepanekuteni? Kas kasakavormis ning punalippudega vehkinud seltsimehed või siis Jüri Böhm oma sinimustvalge lipuga?

Meie leiame, et provokatsioonis on süüdi Tallinna linnavõim, kes lubas ühel ajal Tõnismäele meelt avaldama nii punalipuga lehvitajad kui ka Jüri Böhmi.

Kas olete Eesti kodanikuna valmis vajadusel relv käes kaitsma Eesti Vabariiki? Vastuseks jah või ei.

Jah, loomulikult.

Venekeelsetest inimestest koosnevad erakonnad on Eestis fataalse järjekindlusega “põhjakõrbenud” üksteise järel. Milles probleem ?

Senised läbikukkumised on tingitud sellest, et väga paljud vanema põlvkonna vene keelt kõnelevad inimesed ei näinud vajadust täita kõiki norme Eesti kodakondsuse saamiseks ja jäid seetõttu valimisõiguseta ning eemale aktiivsest poliitilisest elust. Tänaseks on see olukord möödumas, kuna peale on kasvanud uus poliitiliselt aktiivne põlvkond — seekord juba kodanikke.

Milline on Teie positsioon Sakala keskuse kohta? Kas Te toetate tema säilitamist ning tema tagastamist riigile?

Konstitutsioonierakond pole sellesse probleemi süvenenud.

Te olete ka tihe külaline Venemaal. Kas Teil on olnud mõni teema arutluse all oma vene kolleegidega, kus Te olete kaitsnud Eesti riigi huvisid?

Olen küll. Pöördusin hiljuti Vene noorteorganisatsiooni, sealhulgas Noore Kaardiväe poole ja juhtisin nende tähelepanu sellele, et Eesti Vabariigi sümboolika kasutamine mõnitavatel eesmärkidel oma meeleavaldustel on lubamatu. Me ei ole Eesti riigi vastu võitlev erakond. Me ei saa konkreetselt olla nõus keelatud rajatiste teisaldamise seadusega ning mõningate peaminister Andrus Ansipi väljaütlemistega.

Millised on teie partei suhted Venemaa parteidega?

Meil pole Venemaa parteidega ametlikke ega mitteametlikke sidemeid.

Kuidas kirjeldaksite olukorda Venemaal ja president Vladimir Putini poliitikat. Kas te pooldate seda, arvestades rünnakuid ajakirjandusvabadusele.

Kuna Venemaa on siiski idapoolse kultuurikeskkonnaga maa, siis seal demokraatiast võibolla veidi teistmoodi arusaamine. See pole kellelegi kasulik, kui Venemaal puhkeb anarhistlik kaos ja ta muutub juhitamatuks tuumariigiks.

Me ei poolda rünnakuid ajakirjandusele ega poolda ka ajakirjandusvabadust ´a la “mis sülg suhu toob”. Me peame arvestama ajakirjanduse erineva mõjuga meie lugejale ja Vene lugejale, kes võtab ka kollast pressi kui tõe viimast sõna ja tegutseb sellele vastavalt.

Kas Konstitutsioonierakond toetab professionaalset või kutsealuste armeed ja miks? Millal võiks Eesti loobuda ajateenistusest?

Kuna me oleme NATO riik, on meil vaja väikest, kuid hea väljaõppega professionaalset armeed. Ajateenistuse võiks asendana sõjalis-sportlike mängude ja laagritega.

Milline on teie nägemus Eesti Vabariigi tulevikust?

Mulle jääb arusaamatuks, miks Eesti Vabariigis on tekkinud sellised majanduslikud raskused ja sotsiaalsed ebakohad, on ju Eesti asend geopoliitiliselt väga hea. Me peaks kaubateede ristteel asuva riigina olema väga rikas ja sotsiaalselt väga heal järjel.

Tulevikus ei tohi Eestis olla rahvastevahelist vaenu, peaks olema väga madalad maksud, arenenud infrastruktuurid, väga kõrge tasemel üksikisiku majanduslik heaolu, arenenud rahvusvaheline turismi- ja kaubandustegevus, vilgas kultuurielu.

Kuidas lahendate teie päästeameti, tervishoiutöötajate, piirivalvurite ja haridusametnike palgamured?

Riigi eelarvest tuleb leida kiiresti vahendid, et esmajärjekorras tõuseks ülalmainitud ametnike palk. Esmajärjekorras madalama astme tervishoiutöötajad, päästeametnikud, haridustöötajad. Kui meil pole häid õpetajaid, kasvavad peale lollid kodanikud. Kui me ei tõsta piirivalve ja politsei palku, pole meil pidavat piire, ei täideta liikluseeskirja ja ei kahane kuritegevus. Kui me ei tõsta meditsiiniametnike palku, peame tõstma palku kalmistutöötajatel. Kui me ei tõsta tuletõrjujate palku….