Hiljutised uurimused on näidanud, et iga viies laps ei oska pärast 10 kooliaastat korralikult lugeda ja riigis on puudu 5000 kvalifitseeritud õpetajat ning kõige selle peapõhjuseks on haridustöötajate madal palk.

Ja kuigi viimasel ajal on riik eraldanud lisaraha Oslo kesklinna koolidele, lagunevad mujal riigis koolimajad remondi ootuses ja on kohati nii halva ventilatsiooniga, et põhjustavad lastel astmat.

Järgmisel esmaspäeval toimuvate parlamendivalimiste eel on koolide probleem poliitilistes väitlustes teravalt päevakorda tõusnud. Enamik parteisid lubab haridusele rohkem raha eraldada, aga lahkhelid on tekkinud küsimuses, kuidas ja kui palju.

“Masendav on üritada kooli juhatada, kui välisseinast kukuvad krohvilarakad,” ütles Oslo Ruseloekka kooli direktor Lars Aage Hjelseth.

130-aastane hall krohvitud koolimaja, kus õpib 500 kuue- kuni 16-aastast last, jääb kesklinnast eemale ega saa seetõttu remondiraha.

“Liiga hilja. Kooliprobleem on nagu üleküpsenud puuvili, mis neile pähe kukub,” ütles Hjelseth poliitikute katse kohta valimiskampaanias koolide küsimusele keskenduda.

Norra ajakirjanduses on sageli teateid lastest, kellel on klasside kehva ventilatsiooni tõttu astma tekkinud ja koolidest, millele ei ole raha uute raamatute ostmiseks.

Valitsev Tööpartei, mis pooldab kõigile võrdset haridust, on eraldanud koolide remondiks 15 miljardit Norra krooni (1,7 miljardit dollarit) ja tahab jätkata investeeringuid riiklikku koolisüsteemi, mida kasutab 97 protsenti norralastest.

Paljud Oslo kesklinna koolid remonditi 1990. aastatel ning said arvutid ja ujulad.

“Meil kasvasid seened seintel ja ventilatsioonisüsteemi polnud mingit. Nüüd on igas klassis tuliuus arvuti,” kiitis Oslo Moellergata kooli direktor Paul Syrrist.

Tööparteiga tasavägiselt valimistele lähenevad opositsioonilised konservatiivid soovivad rohkem erakoole ja pooldavad laste oskuste ja ande põhjal varases eas selekteerimist.

Norra oma 4,5 miljoni elanikuga jõudis ülemaailmse elukvaliteedi edetabeli tippu ja on 2,8-protsendise tööpuudusega üks parema tööhõivega riike Euroopas.