“Kohustusliku koolivormi taastamine aitaks vähendada koolinoorte kihistumist ja tõstaks ühtlasi nende teadlikkust,” ütles ETAle erakonna Eestimaa Ühtsus noorteorganisatsiooni esimees Rodion Denissov. “See toimiks aga juhul, kui koolivormi eest makstaks kas riigi või kohalike omavalitsuste eelarvest.”

Eeskujuks tõid vene noorpoliitikute ümarlaual osalejad Halliste põhikooli algatuse, kus hakati pooleteise aasta eest rahvuslikku koolivormi looma.

Noorte keskerakondlaste esimees Maks Kaur rõhutas, et kohustuslik koolivorm on sisse viidud paljudes tsiviliseeritud Euroopa riikides, näiteks paljudes Suurbritannia koolides. “Seetõttu usun, et kohustusliku koolivormi taastamisse suhtutaks Euroopas soosivalt,” ütles Kaur ETAle.

Noored vene poliitikud kavatsevad saata oma ettepaneku arutamisele ka haridusministeeriumi ja õppeasutuste juhtidele, samuti oodatakse koolinoorte arvamusi selle idee kohta.

Halliste kooli eeskujul on Eestis rahvuslikud vormiriided juba saanud Lõõla algkool Järvamaal, Raudna põhikool ja osaliselt Viiratsi algkool. Ideest haaras kinni ka Kihnu põhikool, kellele kavandas vormi rahvuslike koolivormide idee algataja Anu Raud traditsiooniliste Kihnu riiete alusel.

Ettepanekule rahvusliku koolivormi kohustuse taastamise kohta kirjutasid alla Rodion Denissov erakonnast Eestimaa Ühtsus, Maks Kaur Keskerakonnast, Aleksandr Apolinsky Reformierakonnast, Juri Žitin Vene-Balti Erakonnast ja Ernst Udras Eestimaa Ühendatud Rahvaparteist.